Göteborgs-Posten

Sävehof ger blod för att inspirera och rädda liv

- Joel Tivemo joel.tivemo@gp.se

Sävehof har sedan 2021 ett samarbete med Ge Blod för att få fler att bli blodgivare. På tisdagen lät flera av lagets profiler sticka sig i armvecket och dela med sig av sitt blod till bättre behövande. – Det var premiär för mig. Det känns väldigt inspireran­de, säger Angelica Wallén, som nyss avslutade karriären med ett SM-guld.

På den internatio­nella blodgivard­agen gjorde Sävehof skäl för sitt samarbete med Ge Blod och var ett tiotal spelare på blodgivarc­entralen i Nordstan. De testade sig, gav blod och registrera­de sig för blodgivarr­egistret.

Besöket var ett led i samarbetet som startades i fjol och då uppmärksam­mades med en blodgivarm­atch där blodgivare fick gratis inträde. Anette Tingets är CSR-ansvarig i Sävehof och menar att klubbens spelare och ledare kan vara förebilder för andra.

– Det blir ringar på vattnet av sånt här. De vill gärna ha unga killar för de kan ge blod lite mer och oftare och vi tror att våra spelare kan bidra till att fler tar efter. Medlemmar, yngre spelare och även andra idrottsför­eningar kan förhoppnin­gsvis se och följa det vi gör, säger hon.

I fjol registrera­de sig alla spelare i lagen som ett första steg i samarbetet med Ge Blod. I september ska spelarna spring Blodomlopp­et och en ny blodgivarm­atch arrangeras.

– Tanken är att vi ska jobba med detta över tid, säger Anette Tingets.

För Angelica Wallén var det första gången hon gav blod, men knappast den sista.

– Det är något jag tänkt att jag ska göra ett tag. Jag vet hur mycket jag själv såg upp till idrottspro­filer när

” Jag vet hur mycket jag själv såg upp till idrottspro­filer när jag var liten. Man gjorde som de gjorde. Angelica Wallén

Sävehof

jag var liten. Man gjorde som de gjorde. I det här fallet tror jag bara det faktum att det uppmärksam­mas gör att många inspireras att göra detta. Det här är faktiskt ett väldigt bra sätt man kan rädda liv, säger hon.

 ?? ?? Så gjorde även Angelica Wallén.
Så gjorde även Angelica Wallén.
 ?? BILDER: TOMMY HOLL ?? Sportchef Emil Berggren var en av de som kavlade upp på tisdagen.
BILDER: TOMMY HOLL Sportchef Emil Berggren var en av de som kavlade upp på tisdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden