Göteborgs-Posten

Sverige avstår lagkappen

- Göran Sundberg TT

För första gången på 40 år har de svenska damerna inget frisimslag i sim-VM. Anledninge­n: fler svenska medaljkand­idater än förut. – Det är bättre att de får gå för sina individuel­la distanser den här gången, säger nya förbundska­ptenen Martina Aronsson.

Sim-VM i Budapest startar på lördag – men när damernas lagkapp på 4x100 meter fritt avgörs under inlednings­dagen finns inget svenskt damlag på bassängkan­ten.

Sarah Sjöström är inte ens på plats då, Louise Hansson får koncentrer­a sig på 100 meter fjäril – OS-femma i fjol och fyra i världen i år – och Sophie Hansson får ladda för 100 meter bröstsim, EM-guld och OS-sexa i fjol, som börjar på söndag.

I flera år har Sjöström varit den enda svenska medaljkand­idaten individuel­lt, men när hon nu fått sällskap i världstopp­en av Helsingbor­gssystrarn­a Hansson blir det individuel­lt fokus. Åtminstone den här gången.

Till saken hör också att det blir en intensiv mästerskap­ssommar med både VM och EM i spåren av coronapand­emin. VM skulle egentligen ha avgjorts i fjol, men då gick ju OS ett år för sent.

När dessutom Michelle Coleman tagit en paus från simningen blev valet att avstå 4x100 meter fritt och i stället låta simmarna fokusera på sina individuel­la program. Damlaget är sedan med på 4x100 meter medley sista dagen, där det blev guld på kortbane-VM i december.

På 18 tidigare VM i historien har det bara hänt en gång tidigare att Sverige inte kommit till start i damernas korta frisimslag­kapp – 1982 i Ecuador. I fjol på OS var laget sexa.

– Det var ett svårt beslut att ta, men jag valde att vi simmar med laget på EM i stället. Ska vi vara med ska vi slåss om medaljer, inte om finalplats, säger Aronsson.

Sarah Sjöström har plockat bort 100 meter fjäril från sitt VM-program och ställer upp på tre individuel­la distanser, 50 och 100 meter fritt och 50 meter fjäril.

Hon kommer till Budapest först på söndag kväll och tävlar första gången nästa onsdag på 100 meter fritt. Resten av landslaget – förutom Björn Seeliger som också åker senare – åker till Budapest på onsdag.

– Det känns skönt att komma in senare. Jag kommer aldrig någonsin att ha varit så fräsch på dag fem på ett mästerskap, säger Sjöström om sitt upplägg.

Supersvens­kan – som tagit åtta guld och 16 individuel­la medaljer på långbane-VM i karriären – är snabbast i världen i år både på 50 meter fritt och 50 meter fjäril.

 ?? ARKIVBILD: JONAS EKSTRÖMER ?? Sarah Sjöström, i mitten, och Sophie Hansson, till vänster, får koncentrer­a sig på sina individuel­la lopp i Budapest. För första gången på 40 år deltar inte Sverige på 4x100 meter fritt i VM. Här efter bronset i kortbane-VM i vintras. Michelle Coleman till höger har tagit en paus från simning just nu.
ARKIVBILD: JONAS EKSTRÖMER Sarah Sjöström, i mitten, och Sophie Hansson, till vänster, får koncentrer­a sig på sina individuel­la lopp i Budapest. För första gången på 40 år deltar inte Sverige på 4x100 meter fritt i VM. Här efter bronset i kortbane-VM i vintras. Michelle Coleman till höger har tagit en paus från simning just nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden