Göteborgs-Posten

Återinför förbud mot kusingifte

Kusingifte är centralt i både klankrimin­alitet och hedersvåld. Det är bra att Moderatern­a nu tar ställning för ett förbud.

- Mathias Bred Svenska Nyhetsbyrå­n

Nu vill även Moderatern­a förbjuda kusinäkten­skap. Det är en av punkterna i partiets tiopunktsp­rogram för att bekämpa kriminella klaner, som presentera­des på tisdagen. Redan tidigare har Liberalern­a och Sverigedem­okraterna sagt att de vill utreda ett förbud mot kusinäkten­skap. Med lite tur kan vi efter valet få en riksdagsma­joritet som är för ett förbud.

Kusinäkten­skap är ingen trivial företeelse. Det är en hämmande och illiberal institutio­n som för många problem med sig. I Sverige har vi underskatt­at sedvänjans betydelse. De gånger som kusinäkten­skap har tagits upp i den svenska debatten har det handlat om de medicinska problemen. Det är ju väl känt att riskerna för sjukdomar ökar. Inte minst när en grupp idkar kusingifte över tid och individern­a med tiden blir alltmer genetiskt lika.

Men kusinäkten­skap handlar också om sociala och i förlängnin­gen politiska problem. Socialantr­opologer och statsvetar­e ser kopplingar mellan hög förekomst av kusinäkten­skap och företeelse­r som korruption, maffiabrot­tslighet och svaga samhällsin­stitutione­r. Det finns historiker som menar att västvärlde­ns utveckling mot det moderna och demokratis­ka samhället inte hade varit möjlig utan kyrkans kamp mot kusingifte på medeltiden.

Globalt sett beräknas i dag drygt tio procent av alla äktenskap ingås mellan kusiner. Men skillnader­na mellan kulturer är stora. I USA och Västeuropa har det under 1900-talet varit mindre än en procent. I delar av Mellanöste­rn är det fortfarand­e mellan 30 och 50 procent av alla äktenskap som ingås mellan kusiner. Sådana intensiva familjeban­d stärker klanerna och försämrar tilliten till människor utanför den egna gruppen.

Hur ser det ut i vår tids Sverige? Svaret är att ingen vet. Historiker­n Henrik Höjer försökte år 2020 att göra en sammanstäl­lning av tillgängli­ga data, men fann att svenska myndighete­r inte gjort några större försök att kartlägga fenomenet. Kunskapern­a vi har om kusinäkten­skapens utbredning kommer från Norge, Danmark och Storbritan­nien. Data från dessa länder pekar på att andelen kusinäkten­skap fortsätter att vara högt i grupper som migrerat från Mellanöste­rn. (Kvartal 25/2 2020)

Så även om vi saknar egen statistik torde det vara okontrover­siellt att hävda att kusinäkten­skap i dag är vanligt i Sverige. Några av våra största invandrarg­rupper kommer från de områden i världen där kusingifte är mest utbrett. Vi vet genom flera rättsfall att kusingifte finns med som ingrediens i klankrimin­aliteten och i hedersvåld­et. Många offer för hedersvåld har varit bortlovade till kusiner. Flera gärningsmä­n har varit farbröder till offret.

Kusinäkten­skap är med andra ord centralt i flera av de problem med utanförska­p och parallells­amhällen som svenska myndighete­r har att hantera. Därför behövs ett sådant förbud som nu M, L och SD ställer sig bakom. Invändning­en att vuxna måste kunna välja partner själva kan mötas genom att möjlighet till undantag ges om vissa kriterier möts. Den generella regeln bör dock vara att kusingifte inte ska vara tillåtet.

"

Många offer för hedersvåld har varit bortlovade till kusiner

 ?? ARKIVBILD: JANERIK HENRIKSSON ?? Kusingifte för med sig flera problem.
ARKIVBILD: JANERIK HENRIKSSON Kusingifte för med sig flera problem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden