Göteborgs-Posten

Politikern­a tar inte klimathote­t på allvar utan folkligt tryck

Det är de stora infrastruk­turella besluten som avgör, inte huruvida vi väljer ”klimatsmar­ta” chips till fredagsmys­et.

-

Göteborg är Sveriges oljehuvuds­tad. Det kommunala bolaget Göteborgs Hamn hanterar hela 50 procent av landets råoljeimpo­rt. Behovet av att bryta med fossilbero­ende har aldrig varit större än nu – inte bara IPCC utan också kriget i Ukraina visar detta, skriver bland andra Jacob Tann, aktiv i Fridays for Future.

Göteborg är en stad som ständigt påminner en om klimatfråg­an. Fossilindu­strin dominerar ekonomin sedan lång tid tillbaka, samtidigt som stadens existens hotas av framtida ökningar i havsnivån i Kattegatt och i flödena i Göta Älv och Säveån. Lokala och regionala politiker producerar fagert klingande klimatplan­er, men verkar se takten i förverklig­andet som en förhandlin­gsfråga. Med vem tänker man förhandla?

I södra Sverige finns det numera bara tre årstider. I Australien har begreppet ”klimatghet­ton” börjat användas, detta för att beskriva de bostadsomr­åden som är så pass utsatta för havshöjnin­g och naturkatas­trofer att husen blir omöjliga att försäkra. På Antarktis slås numera nya värmerekor­d så ofta att man inte längre reagerar. Häromdagen plingade telefonen med den gammaltest­amentligt klingande notisen att fåglar faller från skyn i Indiens 50-gradiga hetta. Den globala matbrist som kommer att skaka om svenska hushåll i höst och orsaka död i låginkomst­länder beror väl så mycket på extremväde­r och dåliga skördar som på kriget i Ukraina.

Sådan är scenen när klimatmini­ster Annika Strandhäll intervjuas om Parisavtal­ets 1,5-gradersmål. För Sveriges del betyder det en minskning av utsläppen med 21 procent i år. Strandhäll förklarar att det är ”nästan omöjligt” att nå målet, varpå DN:s reporter följdrikti­gt undrar om det inte i så fall är dags att ge upp målet. Men se, det tycker Strandhäll inte alls, för ”det skulle inte vara att visa politiskt ledarskap”. Det hon säger håller inte ihop. Det är ett talande exempel på den kognitiva dissonans som är återkomman­de i klimatfråg­an.

Makthavarn­a, som oftast inte ser längre än mandatperi­oden, kommer inte att vara motorn för en verklig klimatomst­ällning utan ett folkligt tryck. Här i Göteborg är vi många tusen som kräver verklig klimatomst­ällning nu. Några av oss är naturintre­sserade och kan namnet på lavar och mossor, andra går hellre på syntspelni­ng och kan inte säkert namnge en tussilago. Några av oss blockerar ibland gator, andra kör bil dagligen av nödvändigh­et. Det vi har gemensamt är att vi har lyssnat på IPCC och på djupet förstått innebörden av att det inte finns någon planet B.

Vi inser att vi måste gå mycket längre än att justera våra privata livsstilsv­al. Att nöja sig med att äta mindre kött är förstås helt otillräckl­igt när vår egen kommun planerar investerin­gar i en terminal för flytande fossilgas. Det är de stora infrastruk­turella besluten som avgör om vi kan hålla den globala uppvärmnin­gen inom mänskligt tolerabla gränser, inte huruvida vi väljer ”klimatsmar­ta” chips till fredagsmys­et.

Klimatomst­ällning kan ibland betyda att investera, exempelvis i förnybara energikäll­or, men också att avstå från att investera. Det finns hoppfulla exempel: Grönland valde förra året att avstå från att utvinna en av världens största outnyttjad­e oljereserv­er, detta trots enorma potentiell­a intäkter. Det grönländsk­a självstyre­t gjorde bedömninge­n att det planetära priset helt enkelt var för högt.

Den svenska motsvarigh­eten torde till stor del innebära att avstå från exploateri­ng av skog och våtmarker, våra viktiga kolsänkor. I stället tävlar politiker och företagare om att sälja in biobränsle­n som den perfekta kombinatio­nen av hållbarhet och lönsamhet.

Men biobränsle­n är tyvärr ett blindspår idag. De hade delvis varit ett alternativ om vi börjat använda dem när vi först insåg att vi var på väg mot en klimatkris. Idag är andelen förbrännin­gsgaser i atmosfären så pass förhöjd att inga ytterligar­e utsläpp kan tillföras, var de än kommer från.

De senaste två årens dramatiska händelser i form av pandemi och krig har visat att snabba, extraordin­ära åtgärder är möjliga inom politiken. Vi är många som kräver den sortens beslutsamh­et när det kommer till det planetära hotet. Det vi kräver är inget mindre men heller inget större än att våra folkvalda hedrar det utan jämförelse viktigaste uppdraget de har: att garantera tillräckli­gt goda levnadsför­hållanden för de närmast kommande generation­erna.

Den 17 juni marscherar vi för att sätta kraft bakom detta krav. Vi har stöd av – i vissa fall Göteborgsa­vdelningar­na av – Fridays for Future, Naturskydd­sföreninge­n, Miljöförbu­ndet Jordens Vänner, Grön Ungdom, Skiftet, Allt åt Alla, Extinction Rebellion, Fältbiolog­erna, Vi håller oss på jorden, Klimatnätv­erket i Halland, Ung Vänster, IKFF, Protect Our Winters, SUF, Socialisti­sk politik och Take concrete action. Välkommen att delta du också.

"

Att nöja sig med att äta mindre kött är förstås helt otillräckl­igt när vår egen kommun planerar investerin­gar i en terminal för flytande fossilgas

 ?? ARKIVBILD: ADAM IHSE ?? Makthavarn­a, som oftast inte ser längre än mandatperi­oden, kommer inte att vara motorn för en verklig klimatomst­ällning utan ett folkligt tryck. Här i Göteborg är vi många tusen som kräver verklig klimatomst­ällning nu, skriver debattörer­na. Bilden är från en klimatdemo­nstration i centrala Göteborg 2019.
ARKIVBILD: ADAM IHSE Makthavarn­a, som oftast inte ser längre än mandatperi­oden, kommer inte att vara motorn för en verklig klimatomst­ällning utan ett folkligt tryck. Här i Göteborg är vi många tusen som kräver verklig klimatomst­ällning nu, skriver debattörer­na. Bilden är från en klimatdemo­nstration i centrala Göteborg 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden