Göteborgs-Posten

Gör Paasikivi till ny försvarsmi­nister

- C-G Pernbring

När jag i dagarna följde en Aktuellt-sändning på SVT, fick jag plötsligt en idé. Varför inte lansera Joakim Paasikivi till ny (opolitisk) försvarsmi­nister i Sverige efter valet i höst? Oavsett vilket parti som vinner riksdagsva­let i september.

Under Rysslands brutala invasionsk­rig av Ukraina har lektor, överstelöj­tnant Joakim Paasikivi, Försvarshö­gskolan, blivit en omtyckt militärexp­ert i presssen och i medierna.

Han har under hela kriget i Ukraina framträtt ett flertal gånger i medierna. Personlige­n är jag inte överraskad. Som överstelöj­tnant har han givetvis omfattande och gedigna kunskaper i ämnet.

Överstelöj­tnant Paasikivi förklarar varje detalj i detta hemska krig på ett lugnt, pedagogisk­t och mycket skickligt sätt. Hans röst är dessutom både lugn och behaglig. Det uppskattas säkert av de allra flesta. Jag tror faktiskt att han med sin stora kunskap skulle bli en lämplig och bra försvarsmi­nister nu inför Sveriges planerade Nato-inträde.

Som hans namn antyder har han finskt påbrå. Därför har han säkert fortfarand­e bra kontakter i Finland. Det skadar absolut inte i dagens svåra försvarspo­litiska läge. Finland och Sverige söker ju gemensamt Natointräd­e.

Joakim Paasikivi är sonsons son till den tidigare finske presidente­n Juho Kusti Paasikivi (1946-1956). Tillsamman­s med tidigare president Urho Kekkonen (1956-1982) införde Juho Kusti Paasikivi på 1940-50-talet den finska politiska neutralite­tsdoktrine­n, ”Paasikivi-Kekkonen linjen”.

Joakim Paasikivi har verkligen en gedigen politisk bakgrund.

 ?? ?? ARKIVBILD: ANDERS G WARNE
ARKIVBILD: ANDERS G WARNE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden