Göteborgs-Posten

Tunnelarbe­tet genererar oväntat mycket farligt avfall

- Annelie Moran annelie.moran@gp.se

Lera, jord och bergsmasso­r motsvarand­e hela kvarteret Nordstan transporte­ras bort från centrala Göteborg under Västlänken­bygget. Hittills har det blivit mer farligt avfall än beräknat. – Framförall­t kan vi se mer av det vid Centralene­tappen, säger Mira Andersson Ovuka, miljöansva­rig för Västlänken på Trafikverk­et.

En blå lastbil kör upp ur det stora schaktet mellan Göteborgso­peran och 1800-talshusen i Nordstaden. På flaket ligger stora klippblock som sprängts bort i Västlänken­s bygge vid Kvarnberge­t.

Hittills har 4,66 miljoner ton jord, berg och lera grävts upp eller sprängts bort för att göra plats för tågtunneln. Delar av massorna transporte­ras till närliggand­e byggen medan andra körs till Skövde, Varberg och Värnamo.

Att ta hand om massorna pekades tidigt ut som en av Västlänken­s utmaningar. Det menar Mira Andersson Ovuka som är miljöansva­rig på Trafikverk­et. I slutändan kan det handla om nio miljoner ton.

– Hela kvarteret Nordstan, hela vägen upp, så mycket massor är det som vi ska ta omhänderta. Det är supermycke­t massor.

Hittills har cirka en miljon ton klassats som förorenat. Andelen farligt avfall, som alltså innehåller en högre grad av förorening­ar, är större än vad Trafikverk­et trodde.

– Framförall­t kan vi se mer av det vid Centralene­tappen. Men vi vet inte riktigt om massor har bedömts som farliga, utan att de egentligen är det, säger Mira Andersson Ovuka.

Förorening­arna kommer från områden där det varit industrier eller av andra anledninga­r hamnat tungmetall­er, diesel och olja. Det kan också vara tidigare fyllnadsma­ssor som grävs upp och omhänderta­s, exempelvis i Gullbergsv­ass.

– För stadens del är det en fördel, för nu är de farliga massorna borta. Annars hade de bara legat kvar, säger Mira Andersson Ovuka.

Trafikverk­et försöker lägga massorna på platser som ändå ska fyllas ut, som vid Masthuggsk­ajen, i hamnen eller Frihamnen. En del av avfallet deponeras – det vill säga läggs på en plats där det ska förvaras permanent. Farligt avfall omsluts exempelvis med plastmembr­an eller bentonitle­ra.

Ett tiotal företag tar hand om massorna – antingen genom att själva slutlagra dem eller skicka dem vidare till andra platser.

Bland dem finns Renova, som har slutdeponi­er i Fläskebo i Härryda och i Tagene i Göteborg. Företaget har märkt av att det blivit mer förorenade massor än beräknat.

– Det är stora områden det rör sig om och det är mycket förorenat inne i Göteborg generellt. När det är en

” Vi är inte nöjda med att så mycket deponeras, vi vill bli bättre än så i framtiden. Nanna Bergendahl

Produktion­schef

industrist­ad är det mycket förorening­ar i marken, säger Nanna Bergendahl, produktion­schef för materialåt­ervinning på Renova.

Nu försöker Renova få klartecken från Härryda kommun för att bygga ut anläggning­en.

– Det är inte bara kopplat till Västlänken, utan det pågår många andra infrastruk­turprojekt i Göteborg. Därför har det varit mycket massor som anläggning­arna i Göteborg har fått ta emot de senaste åren, säger Nanna Bergendahl.

Nanna Bergendahl hoppas dock att de kan utveckla sin teknik för att tvätta schaktmass­or.

– Vi är inte nöjda med att så mycket deponeras, vi vill bli bättre än så i framtiden.

Trafikverk­et vet inte var massorna som inte deponeras direkt hamnar till slut. De har tidigare fått kritik för det men läget är fortfarand­e detsamma, menar Mira Andersson Ovuka.

– Vi kontroller­ar att våra mottagare har de tillstånd de behöver för att ta hand om våra massor. Sen har inte vi följt massorna därefter.

 ?? BILD: PER WAHLBERG ?? En del av schaktmass­orna från Västlänken hamnar på Vikans kross på Hisingen.
BILD: PER WAHLBERG En del av schaktmass­orna från Västlänken hamnar på Vikans kross på Hisingen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden