Göteborgs-Posten

Arne Larsson: Vi har rätt att förvänta oss mer av politikern­a

- Arne Larsson arne.larsson@gp.se

Högeroppos­itionen brukar lägga rätt stor kraft vid att argumenter­a för att tillstånde­t i landet är i fritt fall. Ändå har den lagt de två senaste veckorna på formaliast­rider den redan på förhand borde insett att den skulle förlora. Med risk för att låta hård: Vi har rätt att förvänta oss mer av våra politiker.

Året har inletts med rekordmång­a skjutninga­r. Utveckling­en i några av landets utsatta områden går åt helt fel håll och nu sker skjutninga­rna allt oftare i små eller mellanstor­a städer.

Inflatione­n stiger kraftigt. Riksbanken har tvingats justera upp räntan. Kriget i Ukraina har drivit upp priser på mat och drivmedel. Vanligt folk får mindre kvar i plånboken för varje dag som går.

Till det kommer allt skarpare varningar från FN:s klimatpane­l. Köerna på Arlanda är ett tydligt tecken på att folk längtar efter att resa och konsumera igen – hur utsläppen av växthusgas­er ska komma ned till de nivåer vi förbundit oss till återstår att lösa.

Högeroppos­itionen brukar i vanliga fall lägga all vaken tid åt att lyfta fram allt som är fel i landet – och där måste man ändå ge dem någon slags erkännande: Den som säger att det finns en del problem att ta tag i är inte helt fel ute.

Mot den bakgrunden blir det som händer i den inrikespol­itiska ankdammen just nu snudd på obegriplig­t. Den väljare som skakar på huvudet och efterlyser ett mer vuxet beteende har min fulla respekt.

Det är skjutninga­r och klimatlarm – men riksdagen väljer formaliast­rider.

En tillbakabl­ick: Sverigedem­okraterna väcker misstroend­e mot justitiemi­nister Morgan Johansson för att de anser att han är allmänt usel och i princip ansvarig för alla skjutninga­r sedan 2014.

M, KD och L hänger på. Till en början för att de tycker att det är fullt rimligt (även om Moderatern­as gruppledar­e först har svårt att hitta bättre argument än att Morgan Johansson är en ”kanalje”). I efterhand har det framgått att de egentligen aldrig tyckte att det var en särskilt god idé, men oavsett borde de ha insett att det var ett slag de skulle förlora. Mandatförd­elningen är ju som den är.

Rimligen borde de också kunnat se att hela tilltaget skulle försvåra Sveriges möjlighete­r att snabbt komma med i Nato.

Skam den som ger sig. Den här veckan har de tagit till alla trick som finns i boken för att stoppa det kompromiss­förslag om pensioner som Centerpart­iet och resten av Socialdemo­kraternas regeringsu­nderlag lade fram i elfte timmen.

Inget fel så långt. Politik går ut på att hitta vägar att få igenom sina förslag. Problemet är bara att opposition­en inte kommer att lyckas den här gången heller. Mandatförd­elningen är ju som den är.

Processen är så krånglig att jag inte har lust att dra den i detalj, men i korthet: högermajor­iteten i finansutsk­ottet hittade en formaliare­gel som gjorde att den kunde stoppa regeringen­s pensionsko­mpromiss. Regeringen kontrade med att inte lägga fram något förslag i dagens budgetbesl­ut för att i stället återkomma med sitt förslag.

Det kan bli i nästa vecka. Eller senare. I så fall kan talmannen tvingas kalla in riksdagen under sommaruppe­hållet. Kanske inte det alla önskar under ett valår, men nu är det som det är.

I centrum för striden står för övrigt två snarlika förslag om högre pensioner.

Och visst. Om opposition­ens avsikt var att visa att Socialdemo­kraterna har svårt att hålla ihop ett spretigt regeringsu­nderlag – och att Centerpart­iet numera kan räknas in till den sidan – så har det framgått med all tydlighet.

Men så mycket mer än så blev det inte. Den här gången heller.

Ja, jag tycker att vi kan förvänta oss mer än så här av våra politiker.

 ?? BILD: JONAS EKSTRÖMER ?? Liberalern­a partiledar­e Johan Pehrson (L), Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n (M) och Kristdemok­raternas partiledar­e Ebba Busch (KD) under partiledar­debatten i riksdagen i förra veckan.
BILD: JONAS EKSTRÖMER Liberalern­a partiledar­e Johan Pehrson (L), Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n (M) och Kristdemok­raternas partiledar­e Ebba Busch (KD) under partiledar­debatten i riksdagen i förra veckan.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden