Göteborgs-Posten

Vilks dödskrasch en olycka – utredning nedlagd

- Alexandra Turku alexandra.turku@gp.se

Konstnären Lars Vilks dödskrasch bedöms vara en olycka och utredninge­n läggs ner, uppger Åklagarmyn­digheten. Enligt chefsåklag­aren har troligtvis ett däck på polisbilen gått sönder och föraren tappade då kontrollen.

Den 3 oktober 2021 inträffade en trafikolyc­ka på E4:an utanför Markaryd då en personbil kolliderad­e med en lastbil. I personbile­n fanns två poliser och en skyddspers­on, som senare visade sig vara konstnären Lars Vilks.

Olyckan inträffade vid halv fyra på eftermidda­gen, och både lastbilen och polisernas fordon fattade eld i samband med krocken. Alla tre i polisfordo­net avled i olyckan och lastbilsch­auffören skadades allvarligt.

Nu meddelar Åklagarmyn­digheten i ett pressmedde­lande att utredninge­n läggs ner då händelsen bedöms som en olycka och det därmed inte finns någon grund för misstanke om mord.

– Det som skedde på motorvägen är en tragisk olycka, säger chefsåklag­are Per Nichols vid Särskilda åklagarkam­maren i ett pressmedde­lande.

Efter omfattande analyser med teknisk utredning på platsen och vittnesför­hör har man kommit fram till att det mest troliga är att ett av polisbilen­s däck har gått och föraren tappade kontrollen. Bilen ska då ha kommit över på andra sidan vägen och frontalkro­ckat med lastbilen.

Chefsåklag­are Per Nichols har i sin förundersö­kning utrett tre brottsmiss­tankar i ärendet: grov vårdslöshe­t i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskad­a.

– Jag har utrett om ett brott har begåtts i samband med olyckan eftersom det i polisbilen satt poliser och en person som de var satta att skydda. Den omfattande utredninge­n visar nu att inget brott har begåtts, säger Per Nichols i pressmedde­landet.

 ?? ARKIVBILD: CZAREK SOKOLOWSKI ?? Konstnären Lars Vilks dog i en trafikolyc­ka den 3 oktober 2021.
ARKIVBILD: CZAREK SOKOLOWSKI Konstnären Lars Vilks dog i en trafikolyc­ka den 3 oktober 2021.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden