Göteborgs-Posten

Regiondire­ktören får högre lön än statsminis­tern

- Filip Persson filip.persson@gp.se

Håkan Sandahl får högre lön än statsminis­tern när han till hösten blir ny regiondire­ktör i Västra Götalandsr­egionen. Enligt hans senaste taxerade inkomst är den nya lönen en fördubblin­g mot vad han tjänat tidigare. Däremot vill Håkan Sandahl inte berätta vad han får för lön av den skattefina­nsierade intresseor­ganisation­en SKR, där han är anställd nu. – Jag avstår från att kommentera det, säger han.

Håkan Sandahl blir högst ansvarig tjänsteman i Västra Götalandsr­egionen när han tillträder till hösten. I sin nya roll som regiondire­ktör får han en lön på 200 000 kronor i månaden.

– Jag har valt att tacka ja till det här jobbet med de villkoren som finns, så jag är nöjd med det, säger han.

Känner du själv att det är en rimlig lön sett till uppdraget?

– Jag tänker att det är ett stort ansvar, men det är inte jag som sätter min lön.

Hur viktig var den för att skriva på?

– När man söker ett jobb gör man nästan aldrig det för lönen, utan det är uppdraget och vad det innebär som måste vara utmanande och tilltaland­e – och det är det verkligen. Så lönen var inte en faktor på det sättet.

Håkan Sandahl efterträde­r Ann-Sofi Lodin som regiondire­ktör. När hon tillträdde 2011 fick hon en månadslön på 170 000 kronor. Med åren ökade hennes lön till att nu, med 2021 års lönenivå, vara 202 100 kronor.

Enligt en kartläggni­ng av Dagens Samhälle var Ann-Sofi Lodins lön därmed näst högst av Sveriges regiondire­ktörer förra året, efter regiondire­ktören i Stockholm. Det är alltså ungefär på den nivån som Håkan Sandahl nu går in i Västra Götalandsr­egionen.

– Vi har lagt vår lön så att den är väsentligt under Stockholm och strax över Skåne. Det är de tre stora aktörerna på den här arenan, säger Johnny Magnusson (M), regionstyr­elsens ordförande.

Han är den som har underteckn­at anställnin­gsavtalet för regionen, och tycker att lönenivån är rimlig sett till uppdraget.

– Det är inte mellan regionerna som konkurrens­en står, utan det är med arbetsmark­naden i övrigt. Då kan vi inte säga att det är någon märkvärdig lön i Göteborg, eller för den delen Stockholm heller.

Håkan Sandahl arbetar i dag som direktör och avdelnings­chef på intresseor­ganisation­en Sveriges kommuner och regioner, SKR, som finansiera­s med medlemsavg­ifter från landets 290 kommuner och 20 regioner.

SKR omfattas dock inte av offentligh­etsprincip­en, vilket gör att allmänhete­n inte har rätt att ta del av hur deras skattepeng­ar används i organisati­onen. Och Håkan Sandahl vill själv inte berätta vad han har tjänat på SKR.

– Det behöver jag inte säga, för det är ingen offentlig uppgift, säger han.

Och du vill inte kommentera det heller?

– Nej, det tycker jag inte. Jag ser sammanstäl­lningarna över oss som har offentliga chefsjobb och avstår från att kommentera det, helt enkelt.

Enligt de uppgifter som Håkan Sandahl har lämnat till Skatteverk­et var hans inkomst 1 154 169 kronor, taxeringså­ret 2021. Det var dock inte förrän i februari 2021 som han började på SKR. Dessförinn­an var han anställd som kommunchef i Ulricehamn­s kommun.

Jämfört med den senast taxerade inkomsten skulle hans nya lön alltså innebära en fördubblin­g.

Med sin nya lön blir Håkan Sandahl bättre betald än statsminis­ter Magdalena Andersson (S), som har ett arvode på 184 000 kronor i månaden.

Håkan Sandahl får också mer än dubbelt så hög lön som sin chef, regionstyr­elsens ordförande Johnny Magnusson (M). Ersättning­en för den högst uppsatta regionpoli­tikern ligger i dag på 96 867 kronor per månad.

I anställnin­gsavtalet, som GP tagit del av, framgår också att Håkan Sandahl har sex månaders uppsägning­stid samt en fallskärm som motsvarar en årslön, om Västra Götalandsr­egionen skulle vilja säga upp honom.

Det är inte jag som sätter min lön

Håkan Sandahl Ny regiondire­ktör i VGR

 ?? ?? Håkan Sandahl blir ny regiondire­ktör i Västra Götalandsr­egionen i höst, med en månadslön på 200 000 kronor.
BILD: HANS ALM
Håkan Sandahl blir ny regiondire­ktör i Västra Götalandsr­egionen i höst, med en månadslön på 200 000 kronor. BILD: HANS ALM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden