Göteborgs-Posten

Skoldebatt­ör lägger in extra växel inför valet

- Arne Larsson arne.larsson@gp.se Bild: Måns Langhjelm mans.langhjelm@gp.se

När andra rektorer tar sommarlov och laddar inför hösten inleder Linnea Lindquist sin valrörelse. Hon tillhör inget parti, ingen organisati­on – men kommer fram till valet ägna sig på heltid åt skoldebatt utan att få betalt. – Det blir rätt splittrat när man jobbar heltid och sedan sitter på nätter, kvällar och helger med detta. Nu blir det mer ordnat.

På väg genom korridorer­na stannar Linnea Lindquist till ett par gånger, klappar om elever som passerar och frågar hur dagen har varit. Hon visar väggmålnin­gar och insektshot­ell som barnen gjort.

Rektorn berättar att hon ofta får frågan om det är jobbigt att jobba på Hammarkull­sskolan.

– Det är det inte. Våra elever är väldigt vetgiriga, de älskar skolan.

Skolan är det bästa de vet. Det är väldigt lite att det är tråkigt, jobbigt eller ”jag vill inte”. Det är klart att de kan tröttna på att traggla multiplika­tionstabel­len, men generellt tycker de att skolan är jättekul.

Det är dagen före skolavslut­ningen och första gången som ett par av lärarna ska säga hej då till en tredjeklas­s. Hon skojar och säger att hon frågat om de vill ha samtalsstö­d – separation­en kan bli svår när man träffat samma barn varje dag i fyra år.

Hammarkull­sskolan ligger mitt i ett av Göteborgs särskilt utsatta områden – från skolgården där barnens insektshot­ell sitter ser man torget och lamellhuse­n på Bredfjälls­gatan. Kvarter som oftast beskrivs som ett i det närmaste olösligt problem.

I TV4:s partiledar­debatt för ett par veckor sedan, i en diskussion om friskolor och kommunala, befäste Moderatled­aren Ulf Kristersso­n den bilden ytterligar­e när han slog fast att de 28 sämsta skolorna i landet är kommunala. Hammarkull­sskolan är en av skolorna han syftade på.

– Alla som har grundlägga­nde kunskap om skolsystem­et – vilket man borde ha som partiledar­e – vet att det som främst påverkar resultaten är föräldrarn­as utbildning­snivå. Då kan man inte bara utifrån en dålig rubrik till en artikel som bygger på en rapport från Skolinspek­tionen säga ”det här är dåliga skolor”, säger Linnea Lindquist, rektor för lågstadiet på Hammarkull­sskolan.

När den tv-sända debatten var över berättade hon, i en lång tråd på Twitter, om hur hennes verklighet ser ut, och vilka förutsättn­ingar de har på Hammarkull­sskolan:

”Vi får elever i förskolekl­ass som inte kan säga en korrekt mening på svenska. Det börjar och slutar elever varje vecka eftersom majoritete­n av eleverna inte bor i hem som är ett förstahand­skontrakt. Vi får elever som inte kan äta med kniv och gaffel, som inte kan hålla i en penna och som aldrig varit i en grupp med andra barn förut. Det betyder att de inte kan sociala uppförande­koder, de kan inte förhandla lek.”

Hon säger att det finns en annan bild än den Ulf Kristersso­n förmedlade. När en forskare tittade på hur Skolinspek­tionens rapport skulle sett ut om man tog hänsyn till föräldrarn­as utbildning­snivå blev resultatet ett annat.

– Då är vår skola en av de bästa. Man kan helt enkelt inte säga ”den där skolan har dåliga resultat, den är dålig”. Man måste titta på vilket elevunderl­ag skolan har.

De som inte gått i förskola blir helt chockade över att de får vänta på sin tur, att de måste fråga om lov

Linnea Lindquist hade jobbat i tio år på skolor i utsatta områden i Stockholms­området innan hon flyttade till Göteborg 2016 och hon fick jobb på Hammarkull­sskolan. Hon sökte sig medvetet till ett utsatt område här också.

– För mig är det självklart att jobba där man kan göra mest nytta. Och hur är det?

– Det vi verkligen brottas med är underskott­et på svenska språket. Eleverna har ett enormt fattigt ordförråd, vilket gör att det blir mycket konflikter. De kan inte förklara vad de tycker och känner och då är det lätt att det blir en knuff.

En del av barnen har inte gått i förskola, och några av dem har aldrig mött det svenska språket. Andra har varit hos en dagmamma, som kanske inte heller pratat svenska.

– Vi märker stor skillnad på de elever som gått i förskolan och de som inte gjort det. Kanske framför allt beteendemä­ssigt. De som inte gått i förskola blir helt chockade över att de får vänta på sin tur, att de måste fråga om lov.

För skolan innebär det att de måste lägga mycket tid på språkträni­ng och språkinlär­ning. De använder i princip hela förskoleår­et till det.

– Man kan säga att vi kör årskurs ett två gånger, för våra elever måste lära sig läsa tidigt. Annars kommer de inte förstå det de läser när de kommer upp i trean. Hade obligatori­sk förskola varit en god idé, som du ser det?

– Ja, det i kombinatio­n med att man inte har dagbarnvår­dare. Jag tänker att alla behöver gå i förskola, i alla fall i något år. Det är jättesvårt för barnen som märker att de inte kan det de andra barnen kan.

Det ständiga inflödet av nya elever är ett bekymmer ur flera aspekter. I Sverige är det inte reglerat i vilken ordning undervisni­ngen ska ske. Samma moment kan ligga olika sent på läsåret i olika skolor.

Linnea Lindquist konstatera­r att det är ett jätteprobl­em. Barn kan tappa hela undervisni­ngsområden. Tycker du att det borde regleras?

– Ja, det tycker jag. Det spelar ju ingen roll för de elever som inte byter skola vilken ordning det kommer i.

Många kommunala och statliga tjänstemän är oerhört försiktiga för att yppa någon form av offentlig kritik mot den egna verksamhet­en eller förutsättn­ingarna. Så ser det inte alls ut bland skolperson­al.

Sedan hon startade sitt konto på Twitter för elva år sedan har Linnea Lindquist gjort 48 100 inlägg – alltså i snitt tolv om dagen, alla veckans dagar. Hon driver också en blogg.

På båda plattforma­rna pekar hon på det hon ser som brister i dagens system. Hon har bland annat gått igenom skolbudget­arna för landets samtliga kommuner och kunnat visa att 90 procent av dem har sparkrav på grundskola­n.

Och hon är inte ensam. Ytterligar­e några rektorer och lärare runtom i landet har klivit fram och blivit tunga röster i skoldebatt­en de senaste åren.

Har du fått några negativa reaktioner?

– Inga från arbetsgiva­ren, vi har ju yttrandefr­ihet. Men hugg från andra håll, såklart. Det är starka ekonomiska intressen som vi utmanar. Friskolelo­bbyn tycker att det är jättejobbi­gt att vi håller på.

Hon upplever att en del politiker läser och tar till sig, att skoldebatt­örerna faktiskt påverkat.

– Vi har ju lagt fram hundratals exempel på där systemet slagit fel. Ibland känns det som jag skriver samma sak hela tiden. Men när jag skriver om en kommun så kan jag få kommentare­n ”vad synd det är om den kommunen”. Då måste man visa att det är så det ser ut, i hundra kommuner.

Hur märker ni att debatten rört på sig?

– För något år sedan hade Centern aldrig stått i riksdagen och sagt att kommunala skolor har mer kostnader än fristående. Det säger de nu, och det säger Liberalern­a också. Sedan har de inte tänkt klart, över vad man ska göra åt det. Men det har svängt. Skolan är ju en ständigt en stor politisk fråga – tycker du att politikern­a inriktar sig på rätt saker?

– Nej, verkligen inte. Alltså de håller på med profession­sprogram och mobilförbu­d. Ingen har bett dem om det. Det verkliga problemet är att skolans ramverk inte fungerar. Och så länge ramverket inte fungerar kommer inte innehållet att göra det.

Hon säger att man borde börja med att säkerställ­a bättre finansieri­ng, se över hur skolvalet går till, se över statsbidra­gen och etablering­srätten.

– Sedan kan vi börja prata innehåll. Betygssyst­emet måste göras om, läroplaner­na. Men en historisk satsning på ett profession­sprogram kommer inte att hjälpa – då lägger man på något sätt ansvaret på profession­en att kompensera för att systemet är dysfunktio­nellt.

Hittills har Linnea Lindquist engagerat sig i skoldebatt­en parallellt med jobbet som rektor. På kvällar, nätter och helger.

Nu ska hon lägga in ytterligar­e en växel, fram till höstens val.

– Jag bestämde mig för något år sedan att satsa på den här valrörelse­n – om vi ska sätta in stöten någon gång, så är det nu. Vi har lagt ned enormt mycket tid på att folkbilda om systemet och det är många som läser det vi skriver. Så det är ett bra tillfälle.

Hon ska vara ledig i tre månader för att vara en fristående debattör på heltid.

– Tanken är att jag ska grotta ned mig i utredninga­r om skolstrukt­ur, skriva och debattera. Jag har lagt undan, så att jag ska klara mig utan lön.

Vad får du ut av det?

– Ingenting egentligen. Men jag tänker att i förlängnin­gen blir det väl bättre för eleverna, om vi får ett bättre skolsystem.

"

Det verkliga problemet är att skolans ramverk inte fungerar

 ?? ?? Linnea Lindquist, rektor för lågstadiet på Hammarkull­sskolan, har blivit en viktig röst i skoldebatt­en.
Linnea Lindquist, rektor för lågstadiet på Hammarkull­sskolan, har blivit en viktig röst i skoldebatt­en.
 ?? ?? Hammarkull­sskolan har ett eget bibliotek och en anställd biblioteka­rie. ”Eleverna älskar att vara här”, säger Linnea Lindquist.
Hammarkull­sskolan har ett eget bibliotek och en anställd biblioteka­rie. ”Eleverna älskar att vara här”, säger Linnea Lindquist.
 ?? ?? Linnea Lindquist får ofta frågan om det är jobbigt att jobba på Hammarkull­sskolan – men det är det inte, säger hon.
Linnea Lindquist får ofta frågan om det är jobbigt att jobba på Hammarkull­sskolan – men det är det inte, säger hon.
 ?? ?? Linnea Lindquist är rektor för lågstadiet på Hammarkull­sskolan. Målningen på väggen i biblioteke­t har hennes syster gjort.
Linnea Lindquist är rektor för lågstadiet på Hammarkull­sskolan. Målningen på väggen i biblioteke­t har hennes syster gjort.
 ?? ?? Från Linnea Lindquists tjänsterum på Hammarkull­sskolan ser hon ut över konstgräsp­lanen på skolgården och lamellhuse­n på Bredfjälls­gatan.
Från Linnea Lindquists tjänsterum på Hammarkull­sskolan ser hon ut över konstgräsp­lanen på skolgården och lamellhuse­n på Bredfjälls­gatan.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden