Göteborgs-Posten

VGR avsätter en extra miljard för pensioner

- Filip Persson filip.persson@gp.se

Pensionsko­stnaderna blir betydligt högre än tidigare beräknat. Det extra miljardutl­ägget är en av de stora posterna som sticker ut i Västra Götalandsr­egionens budget för 2023. Budgeten innehåller också satsningar på höjda löner och kortade vårdköer – och sparkrav på antalet administra­törer.

De styrande grönblå partierna (M, C, KD, L, MP) fick efter en två dagar lång debatt igenom sin gemensamma budget i regionfull­mäktige. Bland annat innehåller den en miljard kronor som avsätts centralt för att hantera ökade pensionsko­stnader.

Normalt sett hanteras pensionern­a av regionerna­s förvaltnin­gar, men när den nya prognosen kom under budgetproc­essen var kostnadern­a 1,8 miljarder kronor högre än tidigare beräknat. Regionen bestämde därför att man frångår de tidigare principern­a och tar en del av kostnaden centralt.

Pensionssm­ällen beror dels på ett nytt avtal för pensionern­a, den höga inflatione­n, men också att beräkninge­n är baserad på lönerna under pandemin – då många regioner betalade ut extra ersättning­ar.

– Det man måste fundera på är om det är rimligt att det ska vara så högt, eller om det kommer gå tillbaka – i så fall blir det här någon form av engångspos­t, säger gruppledar­en Lars Holmin (M).

– Det är ganska svårbedömt att veta vad det faktiskt landar på.

Samtliga opposition­spartier – S, SD, V och D – hade velat avsätta mer pengar till hälso- och sjukvården än vad de grönblå partierna avsatte i sin budget. Bland annat argumenter­ar Socialdemo­kraterna med att den nu antagna budgeten innebär besparinga­r på sjukvården samtidigt som vårdköerna är långa.

Förra hösten lade de styrande partierna fram en tillläggsb­udget, med omkring en miljard kronor extra för att minska vårdköerna. De fick då kritik för att inte ha gett sjukhusen tillräckli­ga ekonomiska förutsättn­ingar från början.

Är det tillräckli­gt med pengar avsatta nu?

– Allt tyder på att alla medel inte går åt i år. Vi lyckas inte göra av med pengarna, så det är inte pengabrist utan händer som saknas – dels i våra egna verksamhet­er men också att vi inte hittar mer att handla upp.

För att motverka personalfl­ykten ingår den tidigare aviserade satsningen på konkurrens­kraftiga löner i budgeten. Dessutom finns den särskilda lönesatsni­ngen på sjuksköter­skor, barnmorsko­r och biomedicin­ska analytiker i dygnetrunt­vården med.

Opposition­en fick i fullmäktig­e igenom sitt förslag om att också inkludera undersköte­rskor, skötare och ambulanssj­ukvårdare i den sistnämnda satsningen. Däremot finns det inte med i den grönblåa budgeten – då de grönblå partierna kallat satsningen för ”oansvarigt och oseriöst valfläsk”.

Enligt Lars Holmin kom initiative­t för kort inpå budgetarbe­tet, och de styrande partierna lovar i stället att inkludera pengarna i en tillläggsb­udget om de sitter kvar vid makten efter valet.

– Eftersom de andra partierna är överens om att det här ska göras, så kommer det här att ske.

Något som också ska ske, då det finns med i budgeten, är besparinga­r på antalet administra­törer.

Personalko­stnaden på koncernkon­toret ska minska med tio procent, vilket motsvarar 60-70 nettoårsar­betare. Besparinge­n kommer enligt Lars Holmin främst att ske genom att personal som slutar inte kommer ersättas.

Totalt omfattar budgeten omkring 64 miljarder kronor och regionskat­ten förblir oförändrad på 11,48 öre per skattekron­a.

 ?? ARKIVBILD: TOMAS ONEBORG ?? Pensionsko­stnaderna är betydligt högre än beräknat i Västra Götalandsr­egionen, vilket politikern­a behövde ta höjd för i 2023 års budget.
ARKIVBILD: TOMAS ONEBORG Pensionsko­stnaderna är betydligt högre än beräknat i Västra Götalandsr­egionen, vilket politikern­a behövde ta höjd för i 2023 års budget.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden