Göteborgs-Posten

Plast i havet kan vara källa till ny antibiotik­a

- Alexandra Turku alexandra.turku@gp.se

En ny studie visar att forskare har lyckats isolera fem antibiotik­a-produceran­de bakterier som lever på plast som slängts i havet.

Nästan all ny antibiotik­a som har släppts ut på marknaden under de senaste decenniern­a är varianter av antibiotik­aklasser som upptäcktes på 1980-talet, vilket är ett växande problem då antibiotik­aresistent­a bakterier riskerar att bli vanligare.

Men en ny studie visar att det kan vara möjligt att hitta nya former av antibiotik­a bland plastskräp­et i havet, vilket tidningen Independen­t rapportera­r om.

Den nya studien presentera­des under en konferens som hölls av American Society for Microbolog­y (ASM) i Washington DC i USA. Studien visade att forskare lyckats isolera fem stycken antibiotik­a-produceran­de bakterier i en så kallad ”plastisfär”.

Plastisfär är ett namn för de marina ekosystem som utvecklats för att klara av att leva i eller runt plastskräp, till exempel ett kluster av nät och plast där mikrober, bakterier och andra organismer börjat leva.

Forskarna tog olika sorters plast, som man oftast hittar i produkter som till exempel plastpåsar, och inkuberade dem i ett vattendrag utanför Kalifornie­n i 90 dagar. Efter att tre månader hade gått lyckades de isolera de antibiotik­a-produceran­de bakteriern­a. Enligt tester som forskarna utfört var de effektiva mot andra sorters bakterier och även två olika sorters resistenta ”superbakte­rier”.

Med tanke på den nuvarande antibiotik­akrisen och ökningen av ”superbugs” är det viktigt att leta efter alternativ­a källor till ny antibiotik­a Andrea Price

National University

Studien har ännu inte genomgått en ”peer-review” eller en så kallad referentgr­anskning av andra forskare, men bland annat Scripps Institutio­n of Oceanograp­hy menar att den visar att det finns potential för att kunna framställa nya former av antibiotik­a.

– Med tanke på den nuvarande antibiotik­akrisen och ökningen av ”superbugs” är det viktigt att leta efter alternativ­a källor till ny antibiotik­a. Vi hoppas kunna utöka detta projekt och ytterligar­e karakteris­era mikroberna och antibiotik­an de producerar, säger studiens huvudförfa­ttare Andrea Price vid National University i ett uttalande.

Antibiotik­aresistens klassas av Världshäls­oorganisat­ionen WHO som ett av de allvarliga­ste hoten mot den globala folkhälsan. Förra året sa WHO att världen ”fortfarand­e misslyckas med att utveckla nödvändiga antibakter­iella behandling­ar, trots en ökad medvetenhe­t om det akuta hotet om antibiotik­aresistens”.

Resistenta bakterier riskerar

att hota människors hälsa då många sjukdomar och operatione­r blir mer riskfyllda utan tillgången till antibiotik­a, till exempel blindtarms­inflammati­oner och lunginflam­mationer.

 ?? ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG ?? Forskare kan ha hittat ett nytt sätt att framställa antibiotik­a på, genom bakterier som lever på plast i havet. På bilden mäts resistens och känslighet av antibiotik­as effekt på bakterier i en bakterieod­ling i Folkhälsom­yndigheten­s smittskydd­slabb.
ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG Forskare kan ha hittat ett nytt sätt att framställa antibiotik­a på, genom bakterier som lever på plast i havet. På bilden mäts resistens och känslighet av antibiotik­as effekt på bakterier i en bakterieod­ling i Folkhälsom­yndigheten­s smittskydd­slabb.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden