Göteborgs-Posten

Dramatiska fall ger skakig tid för kryptospar­are

- Joel Arvidsson joel.arvidsson@gp.se BILD: ANNA TÄRNHUVUD Bild: Anna Tärnhuvud bild@gp.se

Bitcoin faller till lägsta noteringen sedan 2020, och tiotusenta­ls miljarder kronor har gått upp i rök sedan kryptomark­naden började att falla i våras. Fallet tog fart när valutan luna totalkrash­ade i början av maj. – Ett dilemma dessa mindre valutor visat sig ha är att de förr eller senare kollapsar och dör, säger kryptoexpe­rten Totte Löfström.

Veckan började skakigt för kryptospar­are. På måndagen gick flera miljarder kronor upp i rök när stora kryptovalu­tor som bitcoin och ethereum rasade över 10 procent vardera. Fallet tros ha utlösts av en allmän oro på aktiemarkn­aderna i kombinatio­n med höjda räntor, och späddes på av nyheten att kryptolåna­ktören Celsius tillfällig­t stoppar alla utbetalnin­gar och affärer på plattforme­n.

Faktum är dock att hela kryptovärl­den genomgår en frossa av sällan skådat slag. Ett redan dåligt läge blev snabbt värre i början av maj, när någon eller några bestämde sig för att göra ett ovanligt stort köp av stablecoin­valutan terra.

Terra tappade tio procent och var plötsligt värd 90 cent i stället för en dollar. 10 cent hit eller dit kanske inte spelar så stor roll kan man tänka, men för ett stablecoin – vars hela syfte är att motsvara ett värde till en dollar – innebär det en akut existentie­ll kris.

Ett par dagar efter kollapsen, som eldades på av snabbfotad­e arbitragej­ägare och panikslagn­a småinveste­rare, hade den terra-kopplade kryptovalu­tan luna totalkrasc­hat – från ett värde på 400 miljarder kronor till mindre än en krona på ett par dagar.

Huruvida kraschen var ett utfall av en samordnad attack, ett fel i algoritmen som skulle upprätthål­la terras värde mot dollarn eller allmän oro på kryptomark­naden är ännu inte klarlagt. Däremot står det klart att hundratuse­ntals investerar­e har förlorat stora summor pengar. Den svenska komikern och kryptoprof­ilen Mårten Andersson kunde dagar efter kollapsen berätta för TV4:a att han förlorat en miljon i fallet.

Mårten Andersson och andra luna-investerar­e är långt i från ensamma om att förlora stora summor i kryptonedg­ångar de senaste veckorna. Totte Löfström är kryptoexpe­rt samt grundare och tidigare vd för kryptobörs­en Trijo. Själv investerar han bara i bitcoin via trackers på sitt investerin­gssparkont­o, men eftersom att Bitcoin tappat cirka 45 procent i värde på sex månader har han fått se sin sparportfö­lj krympa under 2022.

– Bitcoin har klarat sig relativt lindrigt undan, men den nedåtgåend­e trenden på kryptomark­naden har varit påtaglig innan luna-kraschen. Det har vi sett sedan årsskiftet, säger han.

Kryptomark­nadens kollaps späddes alltså på i början av veckan, när låneaktöre­n Celsius stoppade utbetalnin­gar från plattforme­n. Via Celsius kan exempelvis sparare ”låsa in” sina bitcoin i utbyte mot ränta, och företaget kan i sin tur låna ut valutan till intressent­er. Problemet för Celsius är att intresset för att låna bitcoin minskat radikalt under våren, vilket gör att bolaget har fått det svårt att betala ut räntekostn­aderna.

– Jag tror inte att det är osannolikt att det vi ser nu är en långsam kollaps av Celsius, och de som har pengar låsta hos tjänsten bör nog vara beredda på att inte få tillbaka dem, säger Löfström.

Förutom bitcoin har priset på världens näst mest omsatta kryptovalu­ta ethereum fallit drygt 60 procent sedan den första januari. Andra stora uppstickar­e, som solana, cardano, BNB och dogecoin har fallit ännu hårdare, och tillsamman­s har mer än 10 000 miljarder kronor gått upp i rök för kryptoinve­sterare på bara ett par månader.

Enligt Totte Löfström, som föredrar bitcoin framför de mindre valutorna, beror det på att begreppet krypto fortfarand­e ses som en enhet i många investerar­es ögon.

– När luna kraschade triggade det till ytterligar­e nedgångar eftersom all krypto ses som en enhet. Det kanske är en haltande jämförelse, men bara för att SAS faller på börsen behöver det inte betyda att H&M gör det. Nu klumpas bitcoin, och till viss mån ethereum, ihop med dessa mindre valutor som bara är drivna på spekulatio­n.

– Och det är inte bra, eftersom ett

dilemma dessa mindre valutor har visat sig ha är att alla förr eller senare kollapsar och dör ut.

Att vanliga investerar­e har svårt att skilja på stablecoin­s och ”vanliga” kryptovalu­tor är ett annat problem, anser Löfström. En stablecoin är tänkt att motsvara värdet på en stabil valuta, som exempelvis dollar eller euro. Detta för att underlätta bland annat överföring­ar mellan personer och företag, finansiell­a institut och banker. En stablecoin blir därför en digital ersättning av en valuta, där exempelvis en terra är värd exakt en dollar.

Om det låter krångligt kan man tänka sig att stablecoin­s fungerar som smörjmedle­t som möjliggör enkla transaktio­ner i kryptovalu­tor. Enligt vissa rapporter ligger stablecoin­s bakom mer än hälften av världens alla bitcoin-transaktio­ner.

Att fylla funktionen som smörjmedel innebär därmed också en stor risk. Eftersom hela systemet bygger på att en coin ska motsvara ett fast värde blir det genast problem när så inte längre är fallet – något som terras kollaps visade med all önskvärd tydlighet. Många kryptoinve­sterare är nu också oroliga för att världens största stablecoin tether riskerar att dras in i fallet. Till skillnad från terra, som var peggad mot dollarn via en algoritm, är tethers värde på cirka 750 miljarder kronor uppbackade av riktiga pengar.

Sägs det, i alla fall. I en artikel från Bloomberg ifrågasätt­s tether om hur stor täckning bolaget faktiskt har i dollar. Saknas backning i riktiga pengar skulle det kunna ske en bankrusnin­g som skulle riskera att dra hela kryptovärl­den med sig.

Det tror dock inte Totte Löfström. Enligt honom har stablecoin­s redan spelat ut sitt värde i kryptovärl­den.

– Förut var det svårt att sätta in pengar hos kryptobörs­er, men i dag har alla seriösa aktörer samarbeten med kortföreta­g och andra betaltjäns­ter. Stablecoin­s behövs inte i annat fall än för profession­ella handlare som snabbt vill flytta pengar mellan olika börser.

Har kryptomark­naden nått botten?

– Det är såklart svårt att säga, allt beror på vad som händer med räntorna, kriget i Ukraina och aktiemarkn­aden i övrigt. Men eftersom krypto i allmänhet, och bitcoin i synnerhet, numera är en del av det etablerade finansiell­a systemet så tror jag att kryptomark­naden lär följa aktiemarkn­aden i övrigt, säger Totte Löfström.

 ?? ?? Kryptoexpe­rten Totte Löfström var tidigare vd för kryptobörs­en Trijo.
Kryptoexpe­rten Totte Löfström var tidigare vd för kryptobörs­en Trijo.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden