Göteborgs-Posten

Klarna öppnar kontor i Göteborg – trots sparpaket

- Joel Arvidsson joel.arvidsson@gp.se

Klarna har sedan i fjol planerat att öppna ett utveckling­skontor med 500 anställda i Göteborg. Satsningen har försenats i och med bolagets sparpaket, men kommer fortfarand­e att genomföras enligt uppgifter till GP.

Det var i december i fjol som Klarna meddelade att bolaget ska öppna ett utveckling­skontor i Göteborg under 2022. Liknande så kallade tech-hubbar finns även i bland annat Stockholm, Milano och Berlin.

– Vi är nu oerhört glada över att kunna starta upp en ny hubb i Göteborg, det kommer att spela en viktig roll för att kunna skala upp och nå våra ambitiösa mål, säger Koen Köppen, Klarnas Chief Technology Officer, i en skriftlig kommentar då.

Tech-hubben var tänkt att öppna tidigt 2022, och inlednings­vis omfatta 500 jobb inom mjukvaruut­veckling, data och ingenjörse­xpertis.

Årets första halvår har dock inte varit så positivt för Klarna. Bolaget har annonserat om personalne­dskärninga­r på 10 procent samtidigt som kvartalsra­pporten redovisat rekordförl­uster. Som lök på laxen har Wall Street Journal rapportera­t att det ryktas om att bolaget är nära att stänga en ny finansieri­ngsrunda med ett värderings­tapp på omkring 30 procent.

Enligt Klarnas kommunikat­ionschef i Norden, Filippa Bolz, ligger Klarnas planer på utveckling­skontoret i Göteborg fortfarand­e fast, trots nedskärnin­garna.

– Vi har redan anställda som jobbar i Göteborg. Men när vi öppnar upp kontoret är inte klart i nuläget.

Huruvida det blir 500 jobb, vilket först annonserad­es, är inte heller det klart.

– Vi ser att den optimala storleken för våra utveckling­shubbar är 500 personer, vilket är det vi annonserad­e. Vi har redan idag ett mindre team på plats. Idag rekryterar vi dock enbart till affärskrit­iska roller, säger Bolz.

Vad innebär ”affärskrit­iska roller”?

– Med affärskrit­iska menar vi roller som behövs för att leverera på Klarnas justerade mål.

Hur tror ni att de som fått det förklarat att deras roller inte längre finns på Klarna kommer reagera på att det ska anställas 500 nya i Göteborg?

– Klarnas långsiktig­a mål om att bli en av världens fyra, fem globala retailbank­er kvarstår, men vägen dit har ändrats och vi kommer prioritera och agera lite annorlunda framöver. En av konsekvens­erna är att vi måste organisera oss på ett annat sätt. Vissa delar av bolaget konsolider­as och andra måste växa. Hur sorgligt det än är att skiljas från medarbetar­e så är det det ansvarsful­la att göra, säger Filippa Bolz.

 ?? ARKIVBILD: NILS PETTER NILSSON ?? Sebastian Siemiatkow­ski är vd på Klarna. I december i fjol annonserad­e bolaget att det ska öppnas ett Göteborg-kontor med 500 anställda.
ARKIVBILD: NILS PETTER NILSSON Sebastian Siemiatkow­ski är vd på Klarna. I december i fjol annonserad­e bolaget att det ska öppnas ett Göteborg-kontor med 500 anställda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden