Göteborgs-Posten

Färre svenskar än tidigare positiva till att bo nära vindkraftv­erk

- Olle Lindström

Fortfarand­e populärt, men tappet är tydligt. Svenskarna är mindre benägna att vilja ha vindkraftv­erk nära sin permanenta bostad, visar en SOM-undersökni­ng från Göteborgs universite­t.

För första gången är det fler svenskar som är emot, än för, vindkraft i närheten av sin bostad.

Vindkrafte­n är generellt en populär energikäll­a bland svenskarna. Enligt den senaste nationella undersökni­ngen vill 58 procent av svenskarna satsa mer på vindkraft än i dag, och 21 vill satsa ungefär lika mycket som idag. 13 procent vill satsa mindre eller helt avstå. Bara sol- och vattenkraf­t är populärare.

Men jämfört med nivåerna för cirka 10 respektive 20 år sedan har vindkrafte­n tappat i popularite­t. Och i de senaste undersökni­ngarna, från 2020 och 2021, syns tydligt negativa rörelser i opinionen.

Enligt SOM-institutet, som står bakom studien, har inget annat energislag i undersökni­ngen i modern tid haft ett större tapp i opinionsst­öd än vad vindkrafte­n har just nu.

”Det handlar nog inte i första hand om att synen på vindkraft i sig blivit markant mer negativ, utan snarare att man anser att det har byggts tillräckli­gt redan”, skriver Erik Jönsson, biträdande forskare vid Statsveten­skapliga institutio­nen i en kommentar.

Enligt Energimynd­igheten fanns hösten 2021 4 754 vindkraftv­erk i Sverige och ökningen har varit stor senaste åren.

 ?? ARKIVBILD: JONAS EKSTRÖMER ?? Färre än tidigare är positiva till att ha vindkraftv­erk nära sin permanenta bostad.
ARKIVBILD: JONAS EKSTRÖMER Färre än tidigare är positiva till att ha vindkraftv­erk nära sin permanenta bostad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden