Göteborgs-Posten

Arbetslösh­eten tros inte bli lägre än den är nu

- Olle Lindström

Arbetslösh­eten blir inte så mycket lägre än nu. Trots att de privata arbetsgiva­rnas anställnin­gsplaner är rekordhöga finns inte arbetskraf­ten. Runt tre av fyra arbetslösa har svag konkurrens­förmåga på jobbmarkna­den, enligt Arbetsförm­edlingen.

Arbetsförm­edlingen gör bedömninge­n att utsikterna på arbetsmark­naden i Sverige har förbättrat­s och att arbetslösh­eten minskar en aning under 2022 och 2023 som ett genomsnitt, enligt myndighete­ns halvårsvis­a prognos som bygger på enkäter med ett stort antal privata och offentliga arbetsgiva­re.

Men bedömninge­n kan redan vara gammal. En stor del av enkäterna samlades in under tidig vår.

– Det finns en viss osäkerhet kopplad till omvärldsfa­ktorer, säger tillförord­nade analyschef­en Anders Ljungberg.

Dessa är förstås den höga inflatione­n, som får företag att bli försiktiga, bland annat kopplad till Ukrainakri­get, och allmänt betydligt svagare utsikter för världsekon­omin.

Myndighete­n tror att andelen inskrivna arbetslösa under 2022 kommer att landa på 6,8 procent i genomsnitt och på 6,6 procent under 2023, vilket motsvarar 340 000 personer. Under 2021 var andelen 7,9 procent.

Men redan i dagsläget, i slutet av maj, hade arbetslösh­eten sjunkit till 6,6 procent. För att hitta en lägre siffra får man gå tillbaka till 2008 innan finanskris­en slog till.

Frågan är om arbetslösh­eten kan sjunka så mycket mer, med tanke på att cirka 75 procent av alla inskrivna arbetslösa har en svag förankring på arbetsmark­naden, det vill säga de är långtidsar­betslösa, utan tillräckli­g utbildning som arbetsgiva­rna efterfråga­r, och väldigt många är utrikesföd­da, med eventuellt dåliga svenskkuns­kaper.

Arbetsförm­edlingens generaldir­ektör Maria Mindhammar tror trots allt att det går att pressa arbetslösh­eten mer. Men det krävs, enligt henne, mer resurser, mer pengar från staten, för att kunna sätta in mer utbildning­sinsatser och fler subvention­erade anställnin­gar.

– Då tror jag att vi kan få ner den (arbetslösh­eten) ytterligar­e, säger Mindhammar på en digital pressträff.

Som det är nu pekar statsbudge­ten på lägre anslag för Arbetsförm­edlingen nästa år.

– Vi klarar inte de neddragnin­garna, säger Mindhammar.

Vi klarar inte de neddragnin­garna Maria Midhammar

Generaldir­ektör

 ?? ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG ?? Arbetsförm­edlingens generaldir­ektör Maria Mindhammar presentera­r den nya arbetsmark­nadsprogno­sen.
ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG Arbetsförm­edlingens generaldir­ektör Maria Mindhammar presentera­r den nya arbetsmark­nadsprogno­sen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden