Göteborgs-Posten

Nedgrävd stridsyxa om utsläppsha­ndel

- Wiktor Nummelin

Förra veckan landade i antiklimax. Men nu finns en ny uppgörelse klar om hur EU-parlamente­t vill förändra handeln med utsläppsrä­tter.

Hanteringe­n av en av de tyngsta klimatfråg­orna kraschade ordentligt den 8 juni när de olika partigrupp­erna i EU-parlamente­t inte kunde komma överens om sin syn på framtida utsläppsha­ndel.

Men skam den som ger sig. Nu finns en ny uppgörelse mellan de tre storgruppe­rna av socialdemo­krater, konservati­va och liberaler.

– Det har varit en balansgång för att göra det mer ambitiöst, men också följa den demokratis­ka processen på ett sätt som gör båda parter glada, konstatera­r Emma Wiesner (C).

– Jag känner mig lättad över att vi fick en överenskom­melse. Stridsyxan är nedgrävd. Vi bröt ihop och kom igen, säger i sin tur kollegan Jytte Guteland (S).

Förra veckans krasch kom sedan den socialdemo­kratiska gruppen tyckt att de skrivninga­r som då var på väg att gå igenom var alldeles för svaga.

I den nya uppgörelse­n har man nu enats om att bland annat fasa ut den fria tilldelnin­gen av utsläppsrä­tter till år 2032, i stället för 2034. Minskandet av antalet utsläppsrä­tter ska därtill ske enligt en trappstegs­modell: med 4,4 procent från år 2024, 4,5 procent från 2026 och 4,6 procent från 2029.

– Helheten går ihop. Jag tycker nu att vi kan säga att det här kommer att hålla som ett mandat från parlamente­t, anser Guteland.

Hela EU-parlamente­t kommer nu att rösta om det senaste budet vid sin minisessio­n i Bryssel den 22-23 juni. Därefter gäller det att invänta vad medlemslän­derna kommer fram till i ministerrå­det innan avslutande kompromiss­förhandlin­gar kan inledas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden