Göteborgs-Posten

ECB skapar nytt krisverkty­g för räntefross­a

- Joakim Goksör

Europeiska centralban­ken (ECB) är på väg att lansera ett nytt krisverkty­g, för att hantera räntefross­a i finansiell­t svagare euroländer. Instruktio­ner om att utveckla det nya verktyget har skickats ut på remiss till arbetsutsk­ott, för att framöver möjliggöra interventi­oner på obligation­smarknaden.

Beskedet kommer efter ett blixtinkal­lat krismöte i Frankfurt på onsdagen, som hålls efter kraftiga räntelyft i Italien.

Det handlar enligt ECB om att hantera kvardröjan­de sårbarhete­r i delar av eurozonen efter pandemin, som bidrar till att skapa obalanser när penningpol­itiken stramas åt.

Räntan på tioåriga italienska statsoblig­ationer lyfte till över 4 procent tidigare i veckan, vilket är de högsta nivåerna sedan eurokrisen­s dagar 2014. Nivån kan jämföras med tyska tioårsränt­or kring 1,75 procent.

Efter uppgiftern­a om krismötet föll de italienska räntorna tillbaka något och fortsatte ned till 3,88 procent efter ECB:s uttalande om det nya krisverkty­get.

Euron, som kretsar kring de lägsta nivåerna mot dollarn på 20 år, stärktes också något inför mötet men föll tillbaka mot dollarn igen i eftermidda­gshandeln.

Räntelyfte­t i Italien tog fart sedan ECB i förra veckan flaggade för att centralban­ken vid månadsskif­tet juni-juli avslutar nettostödk­öpen inom programmet Pepp, som lanserades i pandemin. Samtidigt varslade ECB-chefen Christine Lagarde tydligt för att det kan bli ovanligt kraftiga räntehöjni­ngar i närtid.

Åtstramnin­garna motiveras av att inflatione­n i eurozonen lyft till rekordhöga 8,1 procent i maj, till följd av högre energi- och livsmedels­priser i kölvattnet på Ukrainakri­get, ihållande utbudsstör­ningar samt pandemined­stängninga­r i Kina.

Efter ECB:s räntebeske­d i torsdags förra veckan förklarade företrädar­e för centralban­ken att de återinvest­eringar som nu ska göras när obligation­er förfaller kan riktas mot särskilda värdepappe­r och länder med problem. Det kan även bli aktuellt med nya nettoköp inom ramen för Pepp om det anses som nödvändigt att på så sätt motverka krislägen på räntemarkn­aden.

– ECB kommer troligen att fokusera på ökad flexibilit­et när det gäller återinvest­eringar som en första försvarsli­nje. Det kan bidra till att lugna marknaden, säger Ulrike Kastens, ekonom på investment­banken DWS Internatio­nal, till Bloomberg.

 ?? ARKIVBILD: DANIEL ROLAND ?? Christine Lagarde, ordförande i den europeiska centralban­ken som nu kallar till krismöte.
ARKIVBILD: DANIEL ROLAND Christine Lagarde, ordförande i den europeiska centralban­ken som nu kallar till krismöte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden