Göteborgs-Posten

Ryss i rätten för mordplan med svensk koppling

-

En rysk man står inför rätta i Tyskland anklagad för att ha planerat ett lönnmord på en regimkriti­sk tjetjen. Måltavlan är bror till en man i Sverige som har attackerat­s på ett liknande sätt. Syftet med mordplanen tros ha varit att skrämma brodern till tystnad.

Åklagarsid­an i rättegånge­n i München anför att den ryske mannen fick en order av den tjetjenska regimen under första halvåret 2020. En person från den tjetjenske ledaren Ramzan Kadyrovs säkerhetsa­pparat sägs ha försett honom med det ”logistiska” i förberedel­serna för att den opposition­elle tjetjenen Mochmad Abdurachma­nov skulle mördas.

Den åtalade mannen ska sedan dels ha spionerat på Abdurachma­nov och dels ha hållit i skjutövnin­gar tillsamman­s med den person som hade fått i uppdrag att genomföra själva mordet.

Motivet till angreppet var delvis att skrämma Mochmad Abdurachma­novs bror till tystnad, enligt de tyska åklagarna.

Brodern Tumso Abdurachma­nov är en tjetjensk bloggare som lever i exil i Sverige. Han attackerad­es i sitt hem i Gävle av en man med hammare år 2020. Han lyckades dock övermanna angriparen, som i en blodig video tvingades erkänna att han skickats från Moskva. Gärningsma­nnen, en rysk man i 30-årsåldern, dömdes till tolv års fängelse och utvisning från Sverige. En kvinna dömdes till ett kortare straff för medhjälp till mordförsök.

Säkerhetsp­olisen har bedömt att angriparen sannolikt har kopplingar till Tjetjenien­s säkerhetst­jänst och att motivet var politiskt. En person som den dömde angriparen sade hade gett honom ordern häktades i sin frånvaro.

Precis som i det fallet misstänker de tyska åklagarna att den person som skulle genomföra mordet i Tyskland hade tvingats till det med hot.

Domstolsfö­rhandlinga­rna väntas pågå åtminstone fram till och med december.

Relationer­na mellan Tyskland och Ryssland har varit kyliga en längre tid, även före Ukrainakri­get.

I december dömdes en rysk man till livstids fängelse för att ha skjutit ihjäl en tjetjensk man i en park i centrala Berlin, mitt på ljusa dagen. Mannen bedömdes ha agerat på order från Moskva.

 ?? BILD: MUSA SADULAYEV ?? Tjetjenien­s ledare Ramzan Kadyrov misstänks ligga bakom planer på att mörda en tjetjensk regimkriti­ker i Tyskland.
BILD: MUSA SADULAYEV Tjetjenien­s ledare Ramzan Kadyrov misstänks ligga bakom planer på att mörda en tjetjensk regimkriti­ker i Tyskland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden