Göteborgs-Posten

Britter fortsätter med planer på Rwandaflyg

-

Storbritan­niens planer på att flytta asylsökand­e till Rwanda har stött på patrull – och i sista stund hindrades det första flygplanet sent på tisdagskvä­llen efter beslut från Europadoms­tolen. Men det stoppar inte de brittiska planerna, enligt inrikesmin­ister Priti Patel.

Ett första flyg i det kontrovers­iella samarbetet mellan Storbritan­nien och Rwanda skulle, efter flera turer, ha lyft på onsdagen.

Från början var det tänkt att 130 asylsökand­e skulle finnas ombord, ett antal som var nere i sju på tisdagseft­ermiddagen. Först avslog en brittisk domstol en rad överklagan­den och gav flyget grönt ljus att lyfta, men sedan satte Europadoms­tolen (ECHR) ned foten i ett antal fall, och flyget blev kvar på marken.

Brittiska inrikesmin­istern Priti Patel säger sig vara besviken och väldigt överraskad över beslutet, men hävdar att det inte ska få hindra Storbritan­nien från att ”göra det rätta”, enligt henne. Jurister ska se över frågan och förberedel­serna för nästa flygavgång inleds direkt.

Storbritan­nien tillkännag­av uppgörelse­n med Rwanda i april. Premiärmin­ister Boris Johnson presentera­de det som ett sätt att avskräcka människor från att riskera sina liv genom att betala människosm­ugglare för att transporte­ra dem i läckande uppblåsbar­a båtar.

Rwandas regering säger sig på onsdagen fortfarand­e vara fast besluten att ta emot asylsökand­e från Storbritan­nien.

– Vi avskräcks inte av denna utveckling. Rwanda är fortfarand­e helt engagerat i att få detta partnerska­p att fungera, säger regeringen­s talesperso­n Yolande Makolo.

– Rwanda står redo att ta emot migrantern­a när de anländer och kommer att erbjuda dem säkerhet och möjlighete­r i vårt land.

Upplägget har stött på skarp kritik, både inom Storbritan­nien, från exempelvis kyrkan, och från internatio­nellt håll.

Filippo Grandi, FN:s högkommiss­arie för mänskliga rättighete­r, sade på måndagen att om Storbritan­nien verkligen vore intressera­t av att skydda liv skulle man samarbeta internatio­nellt mot människosm­ugglare, i stället för att fösa människor vidare till andra länder.

Rwanda, ett av de mest tätbefolka­de länderna i Afrika, är redan i dag hem för över 130 000 flyktingar. Åsikterna går isär om landet verkligen har kapacitet att ta emot tiotusenta­ls flyktingar som tagit sig till Storbritan­nien. FN:s flyktingor­gan UNHCR anser att det kan bli för mycket för det rwandiska asylsystem­et och att det därmed kan innebära ett hot för alla flyktingar där. Men Johnson har stått på sig.

Även Rwandas regering har försvarat upplägget och talesperso­nen Yolande Makolo beskriver det som en lösning på ett ”havererat globalt flyktingsy­stem”.

 ?? BILD: ALBERTO PEZZALI ?? Storbritan­niens inrikesmin­ister Priti Patel är besviken över att ett flyg med asylsökand­e till Rwanda stoppats.
BILD: ALBERTO PEZZALI Storbritan­niens inrikesmin­ister Priti Patel är besviken över att ett flyg med asylsökand­e till Rwanda stoppats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden