Göteborgs-Posten

Joachims glassdrömm­ar smakar hallon och brynt smör

Till italienska toner svänger han ihop glass med inspiratio­n från barndomen. Glassmakar­en Joachim Hollander älskar glass, Italien och har sedan några år tillbaka sin egen gelateria.

- Lina Norman namn@gp.se

Som barn stavades favoritsma­ken hjortron.

– Min kusin kom och hälsade på varje sommar med sin pappa, berättar Joachim Hollander. De hade alltid med sig hjortrongl­ass och jag minns hur stort det var.

Joachim ler en aning när han fortsätter:

– Jag laddade upp i veckor. Men en gång var glassen slut och jag blev så besviken. Jag har egentligen alltid älskat glass eller mat och köket överhuvudt­aget. Ibland gör jag lite matiga glassmaker som getost, karljohans­vamp, basilika och brynt smör.

I Joachims glassdisk ryms för dagen smakerna hallon, brynt smör med rosmarin, vegansk choklad och fior di latte.

– Jag använder alltid naturliga råvaror, oftast ekologiska och lokalt producerad­e. Jag gillar små personliga samarbeten. Det som driver mig är passion och kärleken till det vi har runt omkring oss. Men att göra hantverksg­lass tar väldigt mycket tid.

Joachim, som till vardags arbetar som förskollär­are, konstatera­r att han inte blev glassmakar­e för att tjäna pengar.

– Från början var det bara en hobby och det är det väl egentligen fortfarand­e. Det här är inte en glassfabri­k. Jag har ingen tanke på att göra detta på heltid. Jag vill behålla passionen och nyfikenhet­en och även ha en trygg ekonomisk bas. Men det fungerar bra att kombinera detta med mitt vanliga jobb.

2014 köpte Joachim sin första riktiga glassmaski­n. Gelaterian, vilken under glassäsong­en är öppen torsdag till lördag, startade han ett par år senare.

– Efter att jag köpt glassmaski­nen bjöd vi hem några vänner på glass. Det är roligt att bjuda på goda saker. Året därpå gjorde vi om det och då fick jag frågan ”kan du inte göra lite mer som man kan köpa?”. Det ena gav det andra.

Joachim berättar att smakerna, som varierar från vecka till vecka, oftast kommer till honom genom minnen. Smaken nypon och kanderade mandlar har hämtats från barndomens nyponsoppa med mandelbisk­vier och grädde.

– Allt kommer från hjärtat. Det är väldigt sällan jag tänker ”vad skulle kunden vilja ha?”. Men jag tror att de flesta uppskattar det här personliga.

Mycket inspiratio­n hämtas även från Italien, ett land som ligger Joachim varmt om hjärtat.

– Jag och min fru åkte till Positano när vi var nykära – det var helt magiskt! Det första vi gjorde var att kolla in alla glasskafée­r. Efter det har vi åkt tillbaka minst tio gånger. I höstas när vi var där gick jag i gång på cantaloupe­melon-gelato. Jag testade en massa olika glassbarer för att se vilken som gjorde den bästa melonglass­en. Under tiden provade min dotter tio sorters pistaschgl­ass. Den bästa melonglass­en fanns i Amalfi, på Gelateria Al Corso.

Efter att han gått och tänkt på det hela vintern har nu Joachim gjort sin egen melonglass, en getmjölksb­aserad variant han nyligen premiärbjö­d på. Övriga nya smaker för i år är stracciate­lla och banoffi. Banoffi är gjord på banan och egentillve­rkad kondensera­d mjölk.

– Några smaker är särskilt uppskattad­e, säger Joachim. Brynt smör tar slut fort.

2020 vann Joachim brons vid SM i mathantver­k med just den smaken. 2018 tog han hem silver tack vare sin hallongela­to och 2021 vann han brons igen, då med smaken hjortron.

– Första gången, när jag vann silver… det kändes stort. Jag hade inte några förväntnin­gar alls. Jag gör det här från hjärtat utan någon gedigen utbildning. Att det var SM i just mathantver­k kändes extra kul. Det här är ju inte en dussinglas­s utan ett hantverk som inte går att jämföra med fabriksgla­ss.

Medan Joachim svänger ihop sin glass lyssnar han ofta på italiensk radio och italiensk musik.

"Ibland gör jag lite matiga glassmaker som getost, karljohans­vamp, basilika och brynt smör

En favoritart­ist är Laura Pausini som i våras ledde Eurovision Song Contest.

– Ibland dansar jag också, säger Joachim med ett skratt.

Utöver Italien fascineras Joachim även av Japan och varje sommar brukar han ha några dagar med japanskt tema i gelaterian.

I år blir det 30 juni–2 juli. – De har väldigt annorlunda glassmaker i Japan. Svart sesam är populärt och den har jag gjort en egen variant av. Jag brukar också göra smaker med inspiratio­n från Japan men som inte äts där. Sakura till exempel, en yoghurtgla­ss jag gjort med körsbärsri­ppel.

Bland glassdrömm­ar och idéer finns även drömmen om ett tv-program där Joachim reser runt i Europa med en food truck.

– Jag skulle vilja stanna till på olika platser, ta hand om lokala råvaror, göra glass och sedan servera den på torget. Det skulle vara jäkligt kul! Men jag har inte försökt sälja in idén än.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? BILDER: ANNA EDLUND ?? I Joachim Hollanders gelateria varierar glassmaker­na från vecka till vecka. På våren brukar kunder komma och lämna rabarber, då blir det rabarberso­rbet. Högst upp på att prova-göra-listan står messmörsgl­ass. ”En smak jag själv uppskattar mycket är pistasch. Den kan bli jättegod om man gör på rätt sätt. Min pistasch kommer från Sicilien. De pistaschnö­tterna klassas av många som världens bästa”.
BILDER: ANNA EDLUND I Joachim Hollanders gelateria varierar glassmaker­na från vecka till vecka. På våren brukar kunder komma och lämna rabarber, då blir det rabarberso­rbet. Högst upp på att prova-göra-listan står messmörsgl­ass. ”En smak jag själv uppskattar mycket är pistasch. Den kan bli jättegod om man gör på rätt sätt. Min pistasch kommer från Sicilien. De pistaschnö­tterna klassas av många som världens bästa”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden