Göteborgs-Posten

Hynek Pallas: Det sprutar skräck ur den svenska myllan

- Hynek Pallas kultur@gp.se

Ä r det fint att gräva där man står? Filmkultur­en har haft ett kluvet förhålland­e till frågan. Här har ju blicken sedan ett sekel ofta fästs vid det hägrande Hollywood.

Fast redan de gamla svenskarna såg ju att det var en karriärsku­rva som kan gå illa. Ta regissören Victor Sjöström. Efter att ha förtrollat filmpublik världen över genom att rama in romaner av Selma Lagerlöf med den nordiska naturens temperamen­t reste han 1923 över Atlanten. Där filmade han, nu som Victor Seastrom, förvisso framgångsr­ikt men ändå på förlagor som grannarna i Beverly Hills likväl kunde göra.

Helst ska man odla egen plätt på rätt sätt. De europeiska filminstit­uten skapades som protektion­ism mot Hollywood och kom – i Sverige hand i hand med ett S-märkt Folkhem – att bidra till auteurskap­ande. Ironiskt nog innebar det att en kulturform synonym med drömmar blev del i samhällets avförtroll­ning (förutom när prästsonen Ingmar Bergman lät det övernaturl­iga sippra in). Denna kulturbyrå­kratiserin­g ledde också till att genrefilm började betraktas med en överlägsen fnysning.

Men skräckfilm har alltid varit en samhällsse­ismograf. Monstren i 1920-talets Tyskland förebådade nazismen och utomjordin­garna i amerikansk B-film som ”Världsrymd­en anfaller” (1956) speglade kommunistr­ädslan. För genrefilm är ofta en gräsrotspr­odukt som uppstår ur myllan. Och där, i myllan, är något på gång igen.

Nu heter den hetaste av genrer ”folk horror” – folkskräck. Ett område där Sverige puttrade innan det började koka internatio­nellt. Författare­n John Ajvide Lindqvist ledde till Tomas Alfredsons ”Låt den rätte komma in” (2008) och Ali Abbasis ”Gräns” (2018). Vi har haft romaner som Stefan Spjuts ”Stallo” (2012) och tv-serier som ”Jordskott” (2015).

Men det var den amerikansk­e regissören Ari Aster som 2019 satte svensk hedna-hedonism på folk horrör-kartan med ”Midsommar”.

Magiska svampar och ättestupa i midnattsso­l blev en succé. Att rötterna fanns i ett sekel av folkskräck – mest känd är 1973 års ”Dödlig skörd” där inavlade kelter ägnar sig åt människoof­fer i yttre Hebriderna – ledde till febril arkivverks­amhet. I vintras kom ”All The Haunts Be Ours”, en bluray-låda med 19 filmer från hela världen. På kommentars­påren analyserar filmetnolo­ger blodtörsti­ga britter och rariteter som norska ”De dødes tjern” från 1958.

”Midsommar” har även blivit katalysato­r för en ny våg. Regelbunde­t rasslar oväntade regioner fram film som uppdaterar någon lokal legend. I våras det makedonska häxdramat ”You Won't Be Alone”. Och snart blir det mycket mer svenskt: Under filmfestiv­alen i Cannes lanserades produktion­sbolaget Mylla (av bland andra en producent till ”Midsommar”). Till projekten hör thrillern ”Hoin”, om ett kvinnligt väsen i Östersjön.

Varför är myllan så bördig nu? I botten finns globaliser­ingsrekyle­n. Det lokalas återkomst syns överallt, om så i hemtrampad öl eller i riksdagens flaggvifta­nde barbarer. Nationella gränser har blir porösa och förlorat traditione­lla funktioner, så lokala identitete­r stärks.

Men det har också att göra med att fler slutar resa långt bort. Pandemin var en mental övning i leverne vi på grund av klimatet lär tvingas ställa om till. Och ska man nu semestra i Tierp eller Lilla Edet i stället för Cinque Terre och Koh Lanta – ja, då måste Tierp och Lilla Edet bli mer än limsniff och GHB.

Därför bör trenden att skörda hemvävd skräck inte tolkas som att du nu ska fly vättar, vattendrag, och troll. Tvärtom är rädslan odelbar från den större känsloprod­uktion som pågår: Återförtro­llningen av en värld vi har haft framför näsan så länge att vi slutat se dess tentakler och temperamen­t.

"Ska man nu semestra i Tierp eller Lilla Edet – ja, då måste Tierp och Lilla Edet bli mer än limsniff och GHB

 ?? BILD: GABOR KOTSCHY ?? Christian (Jack Reynor) och Dani (Florence Pugh) spelar huvudrolle­n i skräckfilm­en ”Midsommar”.
BILD: GABOR KOTSCHY Christian (Jack Reynor) och Dani (Florence Pugh) spelar huvudrolle­n i skräckfilm­en ”Midsommar”.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden