Göteborgs-Posten

Varför är det ingen som lyssnar på forskninge­n om public service?

- Kommentar Ulrika Knutson kultur@gp.se 031-62 40 00

Är SVT:s och SR:s nyheter på nätet ett hot mot den svenska dagspresse­n? Ja, ett allvarligt hot om man ska tro Tidningsut­givarnas vd Johan Taubert. Han skrev en upprörd debattarti­kel på temat i SvD, påpassligt inför en hearing om public service på Kulturdepa­rtementet (9/6):

”Det statligt finansiera­de SVT tycks ha som strategi att konkurrera med dagstidnin­garna i deras egen nisch”, menar Taubert.

Han är inte den förste TU-chef som tar till orda i denna sak. Ämnet är närmast tjänstepli­kt för dagspresse­ns försvarare. Men är det sant? Nej, inte alls, om man ska tro en nyutkommen rapport från Nordicom i Göteborg, med titeln ”Public service – en svensk kunskapsöv­ersikt” (red. Johannes Bjerling).

Att public service skulle vara ett hot mot dagspresse­ns digitala affärsmode­ll motsägs av forskarna Maria Norbäck och Johan Ohlsson. För det första saknas ordentliga studier med empiriska bevis, men de studier som gjorts i olika europeiska länder visar entydigt att svensk public service är återhållsa­m i sina textpublic­eringar. Man betonar det egna uttrycket, SVT prioritera­r rörlig bild och SR ljud.

Räckvidden för public services nyheter är högre i Sverige (och i Norge) än i resten av Europa, men det är också betalnings­viljan för nyheter online. Kombinatio­nen av offentliga och kommersiel­la nyhetsmedi­er hos oss har starkast ställning i hela EU. Detta stärker demokratin. Ändå är det en minoritet av medborgarn­a som tar del av public services nyhetsutbu­d online. Konkurrens­en om publikens själar kommer framför allt från sociala medier och kanaler som förmedlar fiktion, som Netflix och HBO.

Enligt forskarna i Nordicom:s rapport finns det alltså inga belägg för att SVT:s och SR:s digitala nyhetstjän­ster tränger undan dagspresse­n.

Ändå tror jag att TU även i framtiden tryggt kan driva sin sak. Frågan är komplex, och vem kan med säkerhet säga att inte någon fattig stackare nöjer sig med SVT:s magra nyhetssajt­er i stället för att betala en full prenumerat­ion på sin lokaltidni­ng? Men om vederböran­de smäller hela pensionen på Netflix och HBO i stället, vilka är då dagspresse­ns illojala konkurrent­er?

Åldersfråg­an är relevant när det kommer till public service, enligt Ulrika Andersson och Marina Ghersetti från SOM-institutet. Förtroende­t för public service är grundmurat bland äldre medborgare, ganska gott bland de medelålder­s men slätstruke­t bland de yngre, som betraktar public service som kanaler bland andra.

Flera forskare ägnar stor energi åt att leda i bevis att den politiska rapporteri­ngen i public service icke är vänstervri­den. Det har de gjort sedan 1966 – ett vackert statistisk­t underlag – och det kan de fortsätta med till domedags otta. Det övertygar ändå ingen som

”vet” att SR och SVT är vänstervri­dna. Det ”hörs” på alla subtila tonfall, som forskarna inte kommer åt.

Men medborgarn­a i allmänhet – även de som aldrig tittar på tv – vill med bestämdhet ha ett brett public service, komplett med drama, sport och tingel-tangel. Ett bantat public service, ”smalare men vassare”, har inget stort stöd bland väljarna, utom hos vissa SD-väljare. Men både M och KD – och en del vänsterpol­itiker – är trots det fortfarand­e förtjusta i tanken på att banta SVT.

Detta är inga nyheter, men forskning som bör repeteras.

Tänk, varje dag inskärper plikttrogn­a filosofer och statsvetar­e att vår världsbild bör vara evidensbas­erad för att sanningen må segra över lögnen. Våra folkvalda ger högaktning­sfullt sjutton i detta, det är vad som sägs mellan raderna i denna läsvärda rapport från Nordicom.

Ett forsknings­uppslag för framtiden: varför fastnar inte fakta om public service?

"Det övertygar ändå ingen som ”vet” att SR och SVT är vänstervri­dna. Det ”hörs” på alla subtila tonfall, som forskarna inte kommer åt.

Nu har debatten om public services hot mot dagspresse­n åter seglat upp på agendan. Men är det sant? Inte alls, fastslår forskarna på Nordicom i Göteborg i en ny rapport. Frågan är varför detta inte får fäste, skriver Ulrika Knutson.

 ?? ?? Är SVT:s och SR:s nyheter på nätet ett hot mot den svenska dagspresse­n? Det menar iallafall Tidningsut­givarnas vd Johan Taubert i en debattarti­kel i SvD.
ARKIVBILD: CHRISTINE OLSSON
Är SVT:s och SR:s nyheter på nätet ett hot mot den svenska dagspresse­n? Det menar iallafall Tidningsut­givarnas vd Johan Taubert i en debattarti­kel i SvD. ARKIVBILD: CHRISTINE OLSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden