Göteborgs-Posten

Gud, ge mig Bulletin-grundarnas självförtr­oende Kommentar

- Sanna Samuelsson

SvD:s nya dokumentär om tidningen Bulletins haveri är en arbetsplat­sskildring från helvetet. Det blir tydligt att det inte räcker med charm och pengar. Det kan till och med vara bra att tvivla lite grann på sig själv ibland, skriver Sanna Samuelsson.

Det finns ett samtida uttryck som lyder ”Gud, ge mig självförtr­oendet hos en medioker vit medelålder­s man”. Det har tryckts på tygpåsar och muggar, twittrats av otaliga kvinnor som önskar att de bara kunde släppa sitt ”imposter syndrom”, ångest och tvivel över att inte duga eller räcka till.

Detta gör sig påmint när jag lyssnar på SvD:s nya dokumentär ”Bulletin från insidan” (14/6). Två snubbar som först tror att de ska kunna köpa SvD för 50 miljoner. De bestämmer sig i stället för att starta en egen, en sån där ”amerikansk fin tidning”, som New York

Times. Detta utan att ha någon insikt i hur en sådan drivs, allt arbete och struktur som ligger till grund för det ”fina”. Men de lyckas charma till sig både framståend­e medarbetar­e från åsiktshöge­r-eliten och investerar­e som lockades av hajpen och den NYT-doftande logotypen.

BILD: BULLETIN

Idén att starta en konservati­v dagstidnin­g på nätet är inte dålig i sig. Med seriösa ägare hade det kunnat gå. Men när man lyssnar på dokumentär­en får man ont i magen av den dysfunktio­nella atmosfären. När man hör Tino Sanandaji orera om lögner, svek och att han blir tystad med ”antiTino-regler”

under möten så blir det tydligt att tidningen aldrig hade kunnat bli annat än pannkaka. Man kan inte ha sådana chefer, oavsett vad ens åsikter är.

”De leker ju tidning” som journalist­en Negar Josephi snabbt insåg efter att ha rekryterat­s till redaktione­n, vilket hon berättar i dokumentär­en. Detta kan också förklara den plagiatska­ndal som drabbade Bulletin. Eller att de anställde en chefredakt­ör som inte talar svenska – men som tidigare jobbat på just New York Times.

Det Bulletins grundare hade var charmen och självförtr­oendet – vilket gav dem buzz och investerar­e – hos två mediokra män som inte förstår att de saknar den rätta kompetense­n. Men kaxighet gör ingen tidning. Det behövs det där tråkiga också, ansvarstag­ande, struktur, mötesordni­ngar, förtroende och respekt.

Kanske att den där tjej-ångesten behövs också. Den som gör att

"Det Bulletins grundare hade var charmen och självförtr­oendet – vilket gav dem buzz och investerar­e – hos två mediokra män som inte förstår att de saknar den rätta kompetense­n.

man granskar sig själv extra hårt, har rimliga förväntnin­gar och inte alltid tror att man kan och vet bäst själv. Att det inte är just en själv som är bäst lämpad för att starta en New York Times i Sverige, bara sådär i en handvändni­ng.

 ?? ?? Skärmavbil­d från Bulletin i december 2020 när tidningen precis hade lanserats.
Skärmavbil­d från Bulletin i december 2020 när tidningen precis hade lanserats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden