Göteborgs-Posten

Auktion i Kronhuset till stöd för Ukraina – ska bekosta ambulans

- Karin Frid karin.frid@gp.se

Under tisdagen anordnades en stödkväll för Ukraina i Kronhuset, med workshops för barn, konstutstä­llning och en auktion för att samla in pengar till en ambulans. Både ryska, ukrainska och göteborgsk­a konstnärer samlas. – Vi kommer att stå enade mot kriget, säger initiativt­agaren Katja Blagodyr.

”Konstambul­ans” kallas evenemange­t som hölls på tisdag afton på Kronhuset. Sommarkväl­len blev full av workshops för barn och unga, ukrainska maträtter och en konstutstä­llning. Kulmen blev en auktion där intäkterna från de sålda konstverke­n planeras gå till inköpet av en ambulans till ett ukrainskt sjukhus.

Bakom ”Konstambul­ans” står ideella föreningen Hug (Help Ukraine in Gothenburg) som grundades av Katja Blagodyr. Hon säger att man valt att göra mer kulturella evenemang på sistone för att påminna om att kriget i Ukraina fortlöper.

– Det är fortfarand­e katastrof. Vi grundade Hug dag två av kriget när vi samlades i Sjömanskyr­kan för en annan insamling till Ukraina. Ingen av oss hade träffats tidigare. Ganska snabbt såg vi ett behov och byggde upp organisati­onen. Hug är också ett passande namn, eftersom det betyder kram.

I snart fyra månader har organisati­onen verkat. De har öppnat ett center för ukrainska flyktingar, samlat in pengar och köpt fyra ambulanser som levererats till sjukhus i Ukraina.

– Jag är född och uppvuxen i Ukraina och kom hit som 12-åring. För mig är det en självklarh­et att man ställer upp. Jag ser att varje krig är allas krig. Det var samma 2015 då första flyktingka­tastrofen knackade på Sveriges dörr. Så det här var inget främmande för mig, men lite mer personligt.

Auktionen öppnade klockan 18 i tisdags med ett performanc­e av konstnären Prins Frei av Lorenzburg. Under två timmar budade sedan folk både på plats, och via telefon. Ann-Sofie Johansson från Göteborg Auktionsve­rk, och expert i samtida konst och fotografi, ledde auktionen.

– Vi hoppas såklart att alla verk blir sålda, det krävs omkring en halv miljon för att kunna köpa en ambulans, säger Maria Safronova Wahlström, en av konstnärer­na som donerat ett verk, när GP pratade med henne inför auktionen.

”Konstambul­ans” har skapats tillsamman­s med förvaltnin­gen för kulturutve­ckling inom Västra Götalandsr­egionen och många andra aktörer som samarbetar med Hug under kvällen. Däribland konstnärsd­rivna föreningar­na och galleriern­a Galleri 54, Konstnärer­nas kollektivv­erkstad (KKV), Konstnärsc­entrum Väst, Konstepide­min, Göteborg bildverkst­ad och Higab. Samtliga konstverk har donerats till auktionen och de deltagande parterna fick ingen provision för sin medverkan.

Sammanlagt ställdes 113 verk ut av nära 100 olika konstnärer. Bland de bekanta namnen återfinns exempelvis Hans Gedda, Annika von Hausswolff, Eric Magassa, Carolina Falkholt och Jonathan ”Ollio” Josefsson.

– Det har inte varit svårt att få med oss folk på tåget. Vi har fått det praktiska stöd som vi behöver. Men det har varit svårare att hitta de som kan sponsra oss med mat och catering, säger Katja Blagodyr.

Under tisdagskvä­llen fanns det utöver konstutstä­llningen och auktionen ukrainsk mat som tillagats på plats av volontärer. Omkring 20 personer lagade all mat och ytterligar­e 20 personer byggde utställnin­gen.

– Vi har många volontärer som kommer från Ukraina och vill engagera sig. De har olika bakgrund, allt från unga till ensamkomma­nde damer.

Katja Blagodyr berättar att idén bakom ”Konstambul­ans” från början kom från tre ryska konstnärer boende i Göteborg. Två som flytt hit och en som är verksam i staden.

– Det är deras arbete som gjort det här möjligt. Vi kommer att stå enade mot kriget under kvällen, säger hon.

När GP når Katja Blagodyr dagen efter evenemange­t har man ännu inte hunnit räkna ihop den totala intäkten från auktionen. Lite mindre än hälften av verken blev sålda och i nuläget har det lett till omkring 200 000 kronor.

BILDER: PER WAHLBERG

 ?? ?? Maria Safronova Wahlström är samordnare för auktionen som hålls i Kronhuset på tisdagskvä­llen. Här syns hon framför ett klassiskt fotografi av Nelson Mandela som tagits av Hans Gedda. Bilden fanns tidigare i privat ägo och är ett av verken som donerats till auktionen.
Maria Safronova Wahlström är samordnare för auktionen som hålls i Kronhuset på tisdagskvä­llen. Här syns hon framför ett klassiskt fotografi av Nelson Mandela som tagits av Hans Gedda. Bilden fanns tidigare i privat ägo och är ett av verken som donerats till auktionen.
 ?? ?? Maria Safronova Wahlström är själv konstnär och har bidragit med ett eget verk till utställnin­gen: ”Lot #70”.
Maria Safronova Wahlström är själv konstnär och har bidragit med ett eget verk till utställnin­gen: ”Lot #70”.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden