Göteborgs-Posten

Thåström och Nick Cave bästa vänner i ny svensk tv-serie

- Jan Andersson jan.andersson@gp.se

Rockgigant­erna Nick Cave och Thåström är bästa vänner. De pratar engelska, bor i Rågsved och är 14 år gamla. Där har ni ramarna för regissören Måns Mårlinds nya animerade tvserie. – Detta är en helt unik satsning, säger illustratö­ren Arvid Steen.

Allt började med en dröm. När regissören Måns Mårlind (”Känn ingen sorg”, ”The Defeated” m fl) vaknade visste han precis vad han ville göra – en animerad tv-serie med Thåström och Nick Cave.

– Medan jag sov såg jag två av mina musikalisk­a hjältar som unga tonåringar. De drack billig öl och snackade om kärlek och meningen med livet.

Jag vaknade och

BILD: BROKENDOLL började skriva och har försökt hinna i fatt dem sedan dess, säger Måns Mårlind till filmmagasi­net Hollywood Reporter.

På animations­byrån Brokendoll i Stockholm är man eld och lågor. Inte minst Arvid Steen som är den som löpande omvandlar Mårlinds manus till animerad film.

– Detta är en helt unik satsning! Jag har aldrig varit med om något liknande, säger han.

Även det svenska filmbolage­t Yellow Bird medverkar i produktion­en men i dagsläget finns egentligen bara ett pilotavsni­tt klart. Det använder Måns Mårlind och animations­byrån Brokendoll för att locka internatio­nella sponsorer och få med jättar som Netflix på tåget.

– All dialog är på engelska, det ska bli en internatio­nell produktion, men vi har fortfarand­e en lång väg att vandra. Förhoppnin­gsvis kan serien få premiär nästa år men troligen tar det lite längre tid än så, säger Arvid Steen.

Den animerade serien tar avstamp i Thåströms hemmakvart­er i Högdalen och Rågsved utanför Stockholm.

Det är sommaren 1971 och de jämnåriga bästisarna Joakim Thåström och Nick Cave, båda 14 år, drar runt och dricker öl, snackar om musik och går på djupet kring livets stora frågor.

– De har ännu inte blivit rockstjärn­or utan tar dagen lite som den kommer, säger animatören Arvid Steen som tidigare arbetat med bland annat ”Searching for sugarman” och ”Hundraårin­gen som klev ut genom fönstret och försvann”.

Enligt honom är tv-serien med arbetsnamn­et ”Before they were gods” också ett försök att sammanföra svensk seriekonst med Thåströms och Nick Caves musikalisk­a världar. För tanken är alltså att tv-serien ska tonsättas med guldkorn ur de båda artisterna­s respekting­ivande låtkatalog­er.

Och de jämnåriga rockstjärn­orna (båda födda 1957) lär ha tagit emot Måns Mårlinds filmidé med öppna armar – trots att de aldrig har träffats.

”Eftersom jag inte befann mig i Sverige 1971 och aldrig har mött

BILDER: TT

BILD: BROKENDOLL

Thåström är jag självklart nyfiken på vad det var vi aldrig gjorde”, säger Nick Cave i en kommentar.

Även Thåström har berört den kommande tv-serien. I ett kort men kärnfullt citat till regissören Måns Mårlind har han förklarat varför han valde att tacka ja till projektet.

”Jag har alltid velat vara en tecknad hjälte”.

Fotnot: Nick Cave befinner sig just nu på turné med sitt band The Bad Seeds och gästar Way out West i augusti. Thåström avslutade nyligen en bejublad Scandinavi­enturné och öppnar för Rolling Stones på Friends arena i juli.

"Eftersom jag inte befann mig i Sverige 1971 och aldrig har mött Thåström är jag självklart nyfiken på vad det var vi aldrig gjorde Nick Cave

 ?? ?? Joakim Thåström och Nick Cave som animerade, 14-åriga versioner av sig själva i Måns Mårlinds kommande tv-serie ”Before they were gods”.
Joakim Thåström och Nick Cave som animerade, 14-åriga versioner av sig själva i Måns Mårlinds kommande tv-serie ”Before they were gods”.
 ?? ?? Så här ser de ut i verklighet­en.
Så här ser de ut i verklighet­en.
 ?? ?? Arvid Steen.
Arvid Steen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden