Göteborgs-Posten

Maxad och mixad sillbuffé

- bjuder på härliga recept varje vecka. Mia Gahne

Numera tycks de flesta föredra att grilla på midsommara­fton. För min egen del blir det ingen midsommar utan sill. Det räcker med en enkel matjessill­rumpa, en klick gräddfil och en drös gräslök för att jag ska bli nöjd. Lägg till några pyttepotat­isar, smör och flingsalt och saligheten är nära.

Men oavsett om ditt sällskap grillar eller ej, kanske viss silltradit­ion ändå är värd att hålla levande. Även om många småttingar och ynglingar ratar sillen kanhända det finns andra gäster som faktiskt saknar den?

Ett fenomenalt sätt att lyfta sillupplev­elsen är att göra sin egen inläggning. Med så kallad 5-minuterssi­ll finns det nästan inga ursäkter att inte åtminstone svänga ihop en personlig variant. Den kan faktiskt ätas redan efter fem minuter, även om den förstås blir godare om den får stå till sig och samla smak någon timme eller två.

Ett annat trick är att värma sillen lite lätt. Det sker något magiskt med framför allt matjessill när den serveras småvarm. Brynt smör på det och lyckan är total. Jag smaksätter dessutom smöret med citron för ett extra lyft.

Lägg gärna ner lite kärlek även på tillbehöre­n. Gräslök kan man aldrig få för mycket av så här års. Det blir också kanongott att blanda den med andra sorters hackad lök och är samtidigt ett fiffigt sätt att dryga ut det hela. En smakrik ost och ett gott knäckebröd eller rågbröd gör upplevelse­n komplett.

Väntar du vegetarian­er eller veganer till kalaset kan du använda dig av i stort sett samma typ av lag och inläggning­ar till svamp, så kallad svill, eller aubergine.

Grill, svill eller sill, gör som du vill. Eller gå all in och satsa på extra allt, den här mest efterlängt­ade midsommare­n i mannaminne.

Väntar du vegetarian­er eller veganer till kalaset kan du använda dig av i stort sett samma typ av lag och inläggning­ar till svamp, så kallad svill, eller aubergine.

 ?? ??
 ?? BILDER: JANERIK HENRIKSSON ?? Sill till midsommar är väl mer eller mindre ett måste. Köpesill kan med fördel blandas upp med någon heminlagd variant.
BILDER: JANERIK HENRIKSSON Sill till midsommar är väl mer eller mindre ett måste. Köpesill kan med fördel blandas upp med någon heminlagd variant.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden