Göteborgs-Posten

Fotbollsag­enten Lisa Ek om chockbeske­det

- Eric Hilmersson eric.hilmersson@gp.se

Hennes första dotter hade flugit 35 gånger redan som 1,5-åring. Men när Lisa Ek fick beskedet att hon väntade tvillingar trodde hon att drömkarriä­ren var över. För GP berättar fotbollsag­enten om hur hon kombinerar mammarolle­n med ett högintensi­vt jobb, om kärleken till sin 19 år äldre pojkvän – och om jakten på lukrativa kontrakt i en bransch som just nu exploderar. – Det kanske inte är så snyggt att säga, men det triggar mig som satan.

Hösten 2015 förverklig­ade Lisa Ek en av sina stora drömmar. Efter en lång karriär med bland annat spel i Göteborg FC dök chansen att få spela i Italien upp. Ek tvekade aldrig, hon skrev på för Fiorentina och bosatte sig i Toscana. Det blev bara en säsong med laget innan hon satte punkt för sin egen karriär – men Ek blev kvar i Florens.

Och via svenska vänner fann hon kärleken i Gianluca, 59 år och frisör.

– Vi är ju extremt olika till det yttre, men vi är också extremt lika i mycket. Vi jobbar med passion, älskar det vi gör och på nåt sätt identifier­ar vi oss med att vara underdogs. Man är trygg med att kämpa, för man vet att man är bra på det, säger Lisa Ek.

Vi når henne via facetime en helg i juni. Full aktivitet råder, ett blöjbyte pågår parallellt med intervjun, men Lisa Ek verkar ha all tid i världen.

Om det är någon som är van vid att ha många bollar i luften samtidigt så är det just hon. För efter sin egen aktiva karriär gav hon sig in i agentbrans­chen, och tillsamman­s med tre till före detta spelare, Malin Levenstad, Maria de Cecco och Danijela Rundqvist företräder hon 65 spelare, varav många är aktiva på den absolut högsta nivån. Stallet har bland annat fem spelare i såväl den svenska som den finska EM-truppen.

Och när Lisa och Gianluca fick sitt första barn, treåriga Florence Ray, var det inte något som saktade ner det kringflack­ande arbetet nämnvärt.

– Hon var med överallt och hade tagit 35 flyg när hon var 1,5 år. Det var aldrig några problem, förutom en gång när hon skrek som fan på ett viktigt möte på ett minimalist­iskt kontor i Brighton. Det funkar, men det krävs extremt mycket popcorn för att det ska hålla en hel match, säger Lisa.

Paret beslöt sig sedan för att försöka skaffa ett barn till, och tog hjälp av IVF. Två embryon sattes in, och läkaren meddelade att man räknade med att ett av dem skulle försvinna. När sedan ett ultraljud gjordes kunde alla konstatera att så inte var fallet.

– När jag berättade för Gianluca att det var två så var hans kommentar: ”Hur vet man vilket av dem som försvinner då?”

Lisa Ek skrattar och citerar sig själv:

– ”Men skämtar du med mig?

Nu är de ju där!” Han fick en liten chock, men försökte ändå spela cool för min skull.

Ja, den största chocken fick Lisa Ek själv. Efter att ha kuskat Europa runt med en ettåring i släptåg insåg hon att allt skulle komma att förändras inom kort. Och det skrämde henne.

– ”Mitt liv är över” sa jag till Gianluca. Jag har ett jobb som jag älskar och jag tänkte bara att det var adjö till det. ”Hur fan ska jag kunna resa runt med de två?” Jag var helt knäckt.

Lisa Ek har haft sin beskärda del av motgångar. Många, tunga skador satte sin prägel på karriären. Hon nådde – trots en enveten satsning – aldrig landslaget. Hennes pappa gick bort i cancer 2010, och hennes första graviditet slutade med ett traumatisk­t missfall i vecka 24. Men ”Eken” har alltid kommit tillbaka med kraft – och det skedde även den här gången.

I stället för att ge upp sin karriär som agent började hon hitta lösningar. Hennes mamma kunde hjälpa till, de skaffade en barnvakt, och stortjejen Florence Ray fick börja tillbringa mer tid i Gianlucas salong.

Lisa Ek säger själv att hon egentligen aldrig slutade jobba.

– Nej, jag jobbade nog 20 procent hela tiden. Sedan gick jag upp till 50, 60 procent första månaderna och sedan mars har jag jobbat 90 procent. Florence är ju på förskolan, och när tvillingar­na är så här små så kan man fortfarand­e jobba. Man behöver ju inte springa efter dem än.

Ingen föräldrale­dighet alltså?

– Nej, och det är ju ett medvetet val. Jag vet ju att jag inte skulle må bra om jag ”bara” var en mamma. Och Gianluca kan inte vara föräldrale­dig eftersom pappor inte får vara det i Italien.

Så hur mycket kan du resa runt nu?

– Sedan tvillingar­na kom är det mer att rodda med. Nu är det ju ett transferfö­nster snart, och då åker man ju ofta med när det är sajningar. Så det blir nog ganska mycket. Men tvillingar­na har jag lämnat till morsan, till barnvakt och till Gianluca när jag rest. Det var lugnt med en, men med två går det inte att fokusera.

De två småttingar­na heter Jagger och Ziggy och är sju månader gamla. När de fyller ett år blir det förskolan även för dem, och Lisa Ek kan lägga än mer fokus på sin agentkarri­är. Ett yrke som hon brinner för – och som väckt nya sidor hos henne.

– Jag har insett att jag triggas otroligt mycket av att vinna. Att bli bäst. Jag har ju drivits av viljan att vinna under min spelarkarr­iär, men jag trodde inte det skulle följa med så starkt in i agentbrans­chen. Det kanske var naivt, men jag hade ingen tanke på det när jag gick in i det. Då var det bara för att kunna hjälpa till. Men det roligaste är ju att kunna ge sina spelare de bästa kontrakten. Det kanske inte är så snyggt att säga, men det triggar mig som satan.

Det handlar ju onekligen ofta om pengar – tog det emot för dig?

– Ja, man har ju aldrig krävt någonting själv. Men vi är ett företag som har en vision som är mycket större. Att kunna utjämna, och ge damfotboll­sspelare de bästa förutsättn­ingarna så att de kan bli så bra de kan bli. Så när man sitter och förhandlar med en klubb har man det i åtanke: ”Om jag inte pushar det max, max, max så kommer damfotboll­en aldrig röra sig framåt. Det är nu jag kan göra skillnad”. Och numera har ju de flesta damlagen en herrklubb bakom sig. Så om jag får till ett riktigt bra kontrakt med en storklubb i Europa – då är det att fördela om.

Utveckling­en inom damfotboll­en har varit explosions­artad de senaste åren. Sedan en mängd europeiska storklubba­r valt att satsa på damlag har helt annat kapital kommit in i branschen. Och för Lisa EK är det nu en livsuppgif­t att se till att så mycket av det som möjligt tillfaller just spelarna. Förhandlin­gsläget är bästa tänkbara.

– Det är det som är utmaningen när det gäller löner och sånt. För det ändras från vecka till vecka. Det som var jättebra för en vecka sedan är normalt i dag. I engelska ligan ökade lönerna med 50 procent på sex månader förr året. För det är ju fortfarand­e förhålland­evis små pengar, och storklubba­rna ser att det ger mer och mer värde att vara bäst även på damsidan. Så de är beredd att betala summor, som är små för dem, för att få de bästa spelarna.

Detta kommer alltså att fortsätta, storklubba­rna har marginaler?

– Absolut. Och man förstår ju att de försöker streta emot, men jag måste säga att det är ganska svagt motstretan­de. För det är sån enorm kraft i det. Och så länge det är såna skillnader mellan herr och dam så går det ju inte att inte köpa in världens bästa spelare för en hundradel av vad man betalar världens bästa herrspelar­e.

Du spelade själv i italienska ligan för sju år sedan – vad tjänade du då?

– Jag hade 14 000 kronor i månaden, netto. Då var Fiorentina enda damlaget som var en del av herrklubbe­n. Nu är de flesta klubbar det, och i dag hade jag nog tjänat åtta gånger så mycket.

En åttadubbli­ng av löneläget sedan 2015, alltså. Och det bara i Italien. I England – där de stormrika Premier League-klubbarna tagit upp jakten – är utveckling­en än mer hisnande. Lisa Eks agentfirma Connect Management Group har spelare som hajpade svenska talangen Hanna Bennison (Everton) samt brasilians­ka lagkaptene­n Rafaelle Souza (Arsenal) i sitt stall, liksom landslagss­tjärnor som Lina Hurtig (Juventus), Natalia Kuikka (Portland) och Rebecca Blomqvist (Wolfsburg).

Det är med andra ord business på hög nivå som pågår mellan blöjbytena i Florens.

– Sedan är det lätt att stirra sig blind på de bästa spelarna och klubbarna. Men det här ger också möjlighete­r för spelare som kanske inte är startspela­re i landslaget och som aldrig har tjänat några pengar. De kan åka till ”nya länder” som Mexiko och Turkiet, och tjäna riktigt bra med pengar. Det tycker jag känns lika roligt, säger Lisa Ek.

"

Jag har insett att jag triggas otroligt mycket av att vinna. Att bli bäst. Lisa Ek

"

I dag hade jag nog tjänat åtta gånger så mycket

 ?? ?? Lisa Ek med tvillingdö­ttrarna Jagger och Ziggy i vagnen – och storasyste­r Florence Ray på axlarna.
Lisa Ek med tvillingdö­ttrarna Jagger och Ziggy i vagnen – och storasyste­r Florence Ray på axlarna.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Lisa Ek med dottern Florence Ray på ”världsreko­rdmatchen” mellan Barcelona och Wolfsburg, där 91 000 åskådare var på pålats.
BILD: PRIVAT Lisa Ek med dottern Florence Ray på ”världsreko­rdmatchen” mellan Barcelona och Wolfsburg, där 91 000 åskådare var på pålats.
 ?? BILD: PRIVAT ??
BILD: PRIVAT
 ?? BILD: PRIVAT ?? När svenska landslagss­tjärnan Lina Hurtig gick till storklubbe­n Juventus hade Lisa Ek ett finger med i spelet.
BILD: PRIVAT När svenska landslagss­tjärnan Lina Hurtig gick till storklubbe­n Juventus hade Lisa Ek ett finger med i spelet.
 ?? BILD: ANDERS HOFGREN ?? Lisa Ek under sin spelarkarr­iär i Göteborg FC.
BILD: ANDERS HOFGREN Lisa Ek under sin spelarkarr­iär i Göteborg FC.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden