Göteborgs-Posten

Högmo hyllar 17-årige Sonko

- Joel Tivemo joel.tivemo@gp.se

Momodou Sonko, 17, har redan gjort avtryck i Häcken. Nu hyllas han av klubbens tränare Per-Mathias Högmo inför träningsma­tchen mot Halmstad. – Han har goda förutsättn­ingar för att bli riktigt bra, säger norrmannen.

Uppehåll i allsvenska­n – men gott om matcher för Häcken. 4–1-segern mot Sarpsborg i helgen följs upp med ett möte mot Halmstad på Bravida på torsdagen. En av spelarna som får visa upp sig är 17-årige Momodou Sonko. Tonåringen skrev nyligen ett kontrakt med Häcken till sommaren 2025. Sedan uppstarten har han varit med A-laget och tränat och insatserna där imponerar på Per-Mathias Högmo.

– Det är en intressant ung kille. Jag gillar hans kompetens. Han är spelintell­igent och mycket vass i sin genombrott­sförmåga. Han går rakt på mål och utmanar. Taktiskt-tekniskt ser han väldigt bra ut, konstatera­r norrmannen.

Likt de flesta unga spelare har dock Sonko saker att förbättra.

– Det är viktigt att han fortsätter jobba hårt varje dag för att utveckla sin fysik och sin mentalitet. Men han har goda förutsättn­ingar. Det är en mycket seriös och fin kille, säger Högmo.

Häckens truppsamma­nsättning där yngre spelare blandas med rutinerade rävar skapar en bra grogrund för utveckling, menar Högmo.

– De rutinerade sätter standarden och de yngre har passion. Folk går till jobbe tför att bli bättre och ta ansvar för sin egen utveckling. Dessutom diskuteras det mycket fotboll. När du har med äldre erfarna spelare i den typen av diskussion­er går utveckling­en snabbare.

En ung förmåga som dock inte kommer till spel är Ali Youssef, som gjorde comeback efter sin korsbandss­kada senast. Han vilas som en försiktigh­etsåtgärd. Vilar gör också Erik Friberg som har en känning i hälsenan. Samuel Gustafson och Samir Marouf kommer inte heller till spel på grund av trötthet i låret respektive sjukdom. Valgeir Fridriksso­n är på landslagsu­ppdrag för sitt Island.

Gästerna från Halland, HBK, har gjort en lika fin vårsäsong. Ledda av den ståndaktig­a mittbacksd­uon Joseph Baffo–Andreas Johansson spelade man till sig en stabil serieledni­ng i superettan, där Brage jagar två poäng bakom.

Vad ser du mest fram emot med matchen, Per-Mathias Högmo?

– Jag önskar att vi kan vidareutve­ckla vårt anfallsspe­l. Vi måste bli bättre, det är det enda som är säkert. Vi har förbättrin­gspotentia­l både

BILD: MICHAEL ERICHSEN

individuel­lt och kollektivt. Jag hoppas vi tar steg varje träning och varje match.

Fotnot: Matchen sänds på GP.se med sändningss­tart 13.50.

 ?? ?? Momodou Sonko blev målskytt mot Utsikten under försäsonge­n och skrev ett längre avtal med Häcken i maj.
Momodou Sonko blev målskytt mot Utsikten under försäsonge­n och skrev ett längre avtal med Häcken i maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden