Göteborgs-Posten

IIHF:s besked – kan inte bryta gällande KHL-avtal

- Anton Johansson

Internatio­nella ishockeyfö­rbundet har inte möjlighet att bryta spelares gällande KHL-avtal. Det säger Svenska ishockeyfö­rbundets generalsek­reterare Johan Stark som nyligen har fått beskedet. – I så fall, som det har diskuterat­s tidigare, behöver de antagligen lösa ut sig själva ur avtalet ekonomiskt, säger han till Aftonblade­t.

Hur det blir med ishockeysp­elare som sitter på ett KHL-kontrakt över nästa säsong har det rådigt oklarheter om. En av dem är Theodor Lennström som tog guld med Färjestad i år.

Stjärnback­en kom till Färjestad från ryska Torpedo Nizjnij Novgorod efter OS i februari. Men innan han lämnade för Färjestad – och innan Rysslands invasion av Ukraina – skrev han på ett nytt kontrakt med Torpedo över nästa säsong.

Färjestad vill ha tillbaka Lennström till nästa säsong, och lagets sportdirek­tör Rickard Wallin har varit kritisk till Internatio­nella ishockeyfö­rbundets (IIHF) otydlighet i frågan.

– Visst vore det önskvärt om Internatio­nella ishockeyfö­rbundet kunde vara lite tydligare i sin kommunikat­ion vad som är okej och inte okej kring såna här saker. Ryssland får inte delta i VM, inte delta i JVM eller något annat heller... Lite dubbla budskap kan jag tycka att det är, sade han till Värmlands Folkblad tidigare i juni.

Nu berättar Svenska ishockeyfö­rbundets (SIF) generalsek­reterare Johan Stark att man har fått ett besked av IIHF.

– Han (Wallin) har fått samma besked som oss. Vi varit i kontakt med IIHF:s ”legal departemen­t” och deras jurister. Det som är det svåra i det hela är att spelare som har avtal över nästa säsong också, det är ett avtal mellan spelaren och föreningen. Det är ingenting som vare sig IIHF eller SIF är involverad­e i. Det är ett avtal mellan de

ARKIVBILD: TOMMY PEDERSEN parterna, säger Stark till Aftonblade­t.

I stället får spelarna försöka avsluta sina avtal med laget.

– Däremot konstatera­r IIHF:s juridiska enhet att avtalen kan sägas upp enskilt, så spelarna har möjlighet att avsluta avtalet med laget. Isåfall, som det har diskuterat­s tidigare, behöver de antagligen lösa ut sig själva ur avtalet ekonomiskt. Och det är ett arbete för spelaren och framför allt spelarens agent att hantera. Så den delen och det ansvaret lägger IIHF tydligt på avtalspart­nern, spelaren och klubben, säger Stark.

 ?? ?? Theodor Lennström har kontrakt med Torpedo Nizjnij Novgorod.
Theodor Lennström har kontrakt med Torpedo Nizjnij Novgorod.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden