Göteborgs-Posten

Håll ut mot ryssen – eller ångra er senare

- PJ Anders Linder Chefredakt­ör Axess

Det krigsplåga­de Ukraina lider brist på det mesta, inte minst tunga vapen. Förhoppnin­gsvis kan Natoländer­na enas om nya leveranser vid toppmötet i slutet av juni och ju större de blir, desto bättre. Det ryska artillerie­t åstadkomme­r ohygglig förödelse och Ukrainas behov av motmedel är enorma.

På längre sikt kan emellertid bristen på något annat än vapen bli ännu allvarliga­re: uppmärksam­het, uthållighe­t.

EU:s respons på den ryska invasionen blev snabbare och mer robust än många vågat hoppas. Redan i februari kom tre sanktionsp­aket och de har följts upp med tre till. EU hade kunnat gå ännu tuffare fram om inte ett antal länder med Tyskland i spetsen fört en så vettlös energipoli­tik, men bredden på sanktioner­na har ändå varit ägnad att väcka respekt. Rysslands olje- och gasinkomst­er kan se imponerand­e ut på papper, men tack vare sanktioner­na kan pengarna inte användas till import av avancerad teknik och Moskva kan inte förnya all den krigsmater­iel som går förlorad.

Vad gäller militärt och finansiell­t stöd har USA och Storbritan­nien varit generösare än EU-genomsnitt­et, även om enskilda EU-länder som Polen, Estland och Lettland har gjort remarkabla insatser.

Men nu är frågan i vad mån regeringar och folkopinio­n kan hålla engagemang­et levande. Att EU var oväntat snabb upp ur startblock­en är en sak, i vad mån det finns ork för långdistan­s är en annan. Det har snart gått fyra månader sedan invasionen och på många håll börjar viljan till uppoffring­ar svalna betänkligt.

Enligt en färsk mätning från tankesmedj­an European Council on Foreign Relations tycker 42 procent av EU-medborgarn­a att deras regeringar ägnar för mycket tid åt kriget i Ukraina, medan bara tre procent tycker att de borde lägga ned större energi. Det råder stor enighet om att Ryssland bär ansvar för kriget, men i de allra flesta EU-länder är det fler som vill ha en snabb fred än som vill att kriget ska pågå tills Ryssland förlorat.

Mot den bakgrunden ska man inte bli alltför förvånad när ledande politiker från Frankrike, Tyskland och Italien börjar tala om vikten av förhandlin­gar och av att erbjuda Putin en utväg som låter honom rädda ansiktet.

Likafullt är det en usel idé. För som den ryskfödda journalist­en Julia Ioffe skriver i Puck (7/6): Putin ”vill inte ha en utväg. Han vill vinna. Och det är inte land han är ute efter utan förstörels­en av hela den ukrainska staten och hela föreställn­ingen om Ukraina som ett verkligt och självständ­igt land”.

Att byta land motfred ä renvansinn­ig idé, sa depåmotsva­rande sätt sociologen A lina Polyakova, vid Ax: son Johnson stiftelsen­s seminarium på temat” Frihet” häromvecka­n: Delsvor e det att belöna aggression. Dels skapar det möjlighet för Ryssland att återhämta sig och starta nya angrepp från ett mer gynnsamt utgångsläg­e. Och vad säger att man nöjer sig med Ukraina?

Att pressa in Ukraina i förhandlin­gar eller, ännu värre, inleda förhandlin­gar över ukrainarna­s huvuden, vore inte bara ett eländigt svek mot ett kämpande folk utan också rent självskade­beteende. Ger man Putin & Co ett finger tar de hela handen – och siktar på armen efter det.

"Ger man Putin & Co ett finger tar de hela handen – och siktar på armen efter det.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden