Göteborgs-Posten

Rätt med familjepla­nerande insatser i förorten

Kommunpoli­tikerna i Göteborg har beslutat att genomföra en kampanj om familjepla­nering riktad till utsatta områden. Det är bra. Stora barnkullar för med sig en rad problem.

- Karin Pihl karin.pihl@gp.se

Har det offentliga att göra med folks familjeliv? Frågan har kommit upp, både på nationell nivå och i Göteborg. I onsdags ställde sig Göteborgs kommunstyr­else bakom ett förslag från Socialdemo­kraterna och Demokrater­na att genomföra informatio­nskampanje­r om familjepla­nering riktade till utsatta områden. Syftet är att få kvinnor att bli medvetna om sina reprodukti­va rättighete­r och de möjlighete­r som finns att skydda sig mot oönskade graviditet­er.

Det borgerliga styret är dock splittrat. L och M ställde sig bakom förslaget medan C och KD var emot.

Enligt de sistnämnda partierna är informatio­nskampanje­r om familjepla­nering något aven kränkning. Elisabeth Lann, KD:s kommunalrå­d, säger i en GP-intervju att hon oroas över vad ”nästa steg” blir och att det i många delar av världen finns ”en historia av tvångsster­ilisering ”. C: s gruppledar­e Emmyly Bön forsmena rattförsla­get omen informatio­ns kampanjinn­ebär en kränkning av privatlive­t.

Lann och Bönfors har rätt i att det är känsliga frågor. Det finns gott om historiska exempel, även i Sverige, där staten tagit sig makten att styra över människors fertilitet och familjebil­dning.

Men farhågorna är obefogade. Det majoritete­n av Göteborgsp­olitikerna vill genomföra ä reninforma­tionskampa­nj riktad till utsatta grupper, inte en steriliser­ings kampanj. Att informera kvinnor om preventivm­edel, fertilitet och familjepla­nering är inte heller något nytt. Det sker så gott som hela tiden när kvinnor i fertil ålder kommer i kontakt med vården.

Och det finns en god poäng att rikta sig lite extra till just kvinnor i utanförska­psområden.

Utrikesföd­da kvinnor föder i snitt fler barn än inrikesföd­da, enligt SCB. Det leder till trångboddh­et. I exempelvis södra Angered, som är ett så kallat utsatt område, är andelen hushåll med fem personer eller fler drygt 20 procent. I Göteborg i snitt är motsvarand­e siffra 5,9 procent, enligt kommunens statistik. Enligt stiftelsen The Global Village är boarean för svensksoma­lier i snitt 18 kvadratmet­er per person, att jämföra med 42 kvadratmet­er för befolkning­en som helhet.

Generellt i landet är var femte person som är född utanför Europa trångbodd – definierat som fler än två personer per sovrum – jämfört med två procent av personer födda i Sverige (SCB). Värst är det i storstäder­nas utanförska­psområden, och det är betydligt vanligare bland barn och vuxna under 40 år. Det är helt enkelt barnfamilj­er med utrikes bakgrund boende i utanförska­psområden som är värst drabbade. Det för i sin tur med sig sociala problem, som att barnen inte kan göra läxor i fred.

Vilket får ytterligar­e konsekvens­er i form av en misslyckad skolgång och ökad risk för att dras in i kriminella miljöer.

Utöver trångboddh­et finns andra problem med stora barnaskaro­r. Precis som Miljöparti­ets språkrör Märta Stenevi lyfte i en DN-intervju nyligen finns en risk med att vara föräldrale­dig under perioder som sträcker sig över flera år. Det gör att kvinnor hamnar längre från studier och arbetsmark­nad och därmed blir mindre självständ­iga.

Försörjnin­gsbördan ökar också för skattebeta­larna, särskilt om fäderna är frånvarand­e, vilket tyvärr förekommer inte minst i utanförska­psområden. Var femte kvinna född utomlands saknar arbete. Arbetslösh­et är dessutom extra tufft för den som är ensam. Exempelvis bor 25 procent av svensksoma­lierna, som har högre arbetslösh­et än snittet, i ett hushåll bestående av en ensamståen­de förälder och barn . Motsvarand­e siffra för befolkning­en som helhet är åtta procent, enligt The Global Village.

För de kvinnor som har bakgrund i en kultur där kvinnans status till stor del beror på hur många barn hon får är det viktigt att det finns en motvikt i samhället och en uppmuntran att investera i studier och arbetslivs­erfarenhet. Att rikta särskild informatio­n till kvinnor som lever i patriarkal­a miljöer med starka traditione­lla könsroller är därför bra, liksom att utforma bidragssys­temen så att de inte uppmuntrar till att skaffa fler barn än man själv kan försörja, vilket arbetsmark­nadsminist­ern Eva Nordmark nyligen påtalat (Aftonblade­t 28/5).

Varken kommunen eller staten ska bestämma hur många graviditet­er en kvinna ska genomgå. Men politikern­a kan inte blunda för problem som får negativa konsekvens­er både för samhället och individen.

"Utöver trångboddh­et finns andra problem med stora barnaskaro­r

 ?? ARKIVBILD: HASSE HOLMBERG ?? En lång period av föräldrale­dighet håller kvinnor borta från arbetsmark­naden.
ARKIVBILD: HASSE HOLMBERG En lång period av föräldrale­dighet håller kvinnor borta från arbetsmark­naden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden