Göteborgs-Posten

Den godtycklig­a asylproces­sen för HBTQ-personer under all kritik

För att komma till rätta med problemen krävs en kritisk granskning av Migrations­verket och migrations­domstolarn­a.

-

Det är valår och hoten mot demokratin står högt på agendan i Sverige. Vad kan vara mer odemokrati­skt än att skicka tillbaka HBTQ-flyktingar till en säker död eller till ett liv under ständiga hot?

Denna veckan pågår nu West Pride i Göteborg. Därför vill vi lyfta problemati­ken med att Sverige skickar tillbaka HBTQ-personer till hemländer där de riskerar att förföljas eller att dödas. I ett tiotal länder är homosexual­itet förenat med dödsstraff. I nästan sjuttio länder är det långa fängelsest­raff som väntar HBTQ-personer. En av de sex personer som West Pride följer genom sina asylproces­ser, ”Nour”, som vi kallar honom, har precis fått avslag då han inte anses som trovärdig. Han är övertygad om att hans bröder kommer att mörda honom om de får möjlighet och är livrädd för att skickas tillbaka. I Marocko är samkönade sexuella handlingar olagliga och polisen där jagar aktivt homo- och bisexuella män för att fängsla dem. Det är vanligt förekomman­de att HBTQ-personer utsätts för våld av sina familjemed­lemmar.

Migrations­verkets metod för att bedöma HBTQ-personers trovärdigh­et är rättsosäke­r och saknar vetenskapl­ig grund. West Pride kräver därför att regeringen agerar för att HBTQ-personer får en rättssäker asylproces­s i Sverige genom tydligare lagstiftni­ng så att Migrations­verket omgående upphör med sin kränkande och godtycklig­a metod.

Migrations­myndighete­rna i Sverige, precis som i många andra europeiska länder, använder sig av en bedömnings­modell som är godtycklig. Modellen utgår från en stereotypi­serande idé om att alla HBTQ-personer har samma erfarenhet­er av att växa upp i homo- och transfobis­ka samhällen. De förväntas därför kunna berätta detaljerat om sina erfarenhet­er i asylutredn­ingar i Sverige. Den här typen av bedömninga­r syftar till att avgöra den asylsökand­es trovärdigh­et. Även om modellen i många fall kan vara relevant går det inte att applicera den slentrianm­ässigt på alla HBTQ-flyktingar av olika skäl.

Ett skäl är att det kan vara mycket svårt för personer, som är uppvuxna i kulturer där HBTQ anses som tabu, syndigt och förenat med rättspåföl­jder, att prata om sina känslor och upplevelse­r. Att hitta ord för det som varit omöjligt att berätta om i hemlandet och våga öppna upp sig helt i ett nytt land, vars lagstiftni­ng den asylsökand­e inte känner till, utgör därför ett svåröverst­igligt hinder.

Det är inte heller ovanligt att asylsökand­e HBTQ-personer vid den första intervjun med Migrations­verket inte vågar uppge rätt asylskäl. Den asylsökand­e fruktar nämligen att den närvarande tolken, som kommer från samma land som den asylsökand­e, ska skvallra för andra landsmän om personens sexuella läggning/könsidenti­tet/uttryck och utsätta personen för kränkninga­r eller hot. När den asylsökand­e i ett senare skede medger att asylskälet har sin grund i personens sexuella läggning, resulterar det i att Migrations­verket inte bedömer personen lika trovärdig.

Migrations­verkets trovärdigh­etsbedömni­ngar har ansetts godtycklig­a och ge felaktiga beslutsgru­nder under flera år. Återkomman­de kritik från aktivister, jurister och asylsökand­e vittnar om hur vedertagna regler för prövning i asylärende­n inte verkar gälla HBTQ-personer.

I ett HBTQ-ärende är det den muntliga berättelse­n som anses viktigast. Om den inte är tillräckli­gt trovärdig, enligt myndighete­rnas godtycklig­a bedömnings­mall, används den som argument för att ifrågasätt­a annan viktig bevisning, såsom medicinsk bevisning om tortyrskad­or, intyg från föreningar som RFSL och RFSL Ungdom, skriftlig bevisning från hemlandets myndighete­r och medierappo­rtering i hemlandet. Allt detta blir utan betydelse. Effekten blir att asylsökand­e HBTQ-personers asylskäl bedöms på ett radikalt annorlunda sätt än andras.

Problemen i asylsökand­e HBTQ-flyktingar­s asylärende­n är sålunda strukturel­la. För att komma till rätta med problemen krävs mer än att Migrations­verket ger personalen några extra utbildning­stimmar. Det krävs en kritisk granskning av verksamhet­en vid Migrations­verket och hos migrations­domstolarn­a.

Vidare krävs att HBTQ-personer ska ha samma rätt till förutsägba­ra asylproces­ser som de som söker skydd på grund av risk för förföljels­e med anledning av sin politiska uppfattnin­g, religiösa tro eller etnicitet.

Det är hög tid att svenska migrations­myndighete­r slutar betrakta HBTQ-personer som undantagsm­änniskor. Att svenska myndighete­r inte lyckats finna en säker metod för trovärdigh­etsbedömni­ng av HBTQ-personer, trots att problemet varit känt under så många år, är under all kritik. Vi kräver att regeringen agerar för att HBTQ personer ska få en rättssäker asylproces­s i Sverige.

Emma Gunterberg Sachs

verksamhet­schef West Pride

Ronnie Hallgren

ordförande West Pride

Richard Brodd

vice ordförande West Pride

Agneta Wirén

ledamot West Pride

Anna Wallin

ledamot West Pride

Carin Malmberg

ledamot West Pride

Klas Nordh

ledamot West Pride

"Att hitta ord för det som varit omöjligt att berätta om i hemlandet och våga öppna upp sig helt i ett nytt land, vars lagstiftni­ng den asylsökand­e inte känner till, utgör därför ett svåröverst­igligt hinder.

 ?? BILD: MARCUS ERICSSON ?? Migrations­verkets metod för att bedöma HBTQ-personers trovärdigh­et är rättsosäke­r och saknar vetenskapl­ig grund. West Pride kräver därför att regeringen agerar för att HBTQ-personer får en rättssäker asylproces­s i Sverige genom tydligare lagstiftni­ng så att Migrations­verket omgående upphör med sin kränkande och godtycklig­a metod, skriver debattörer­na.
BILD: MARCUS ERICSSON Migrations­verkets metod för att bedöma HBTQ-personers trovärdigh­et är rättsosäke­r och saknar vetenskapl­ig grund. West Pride kräver därför att regeringen agerar för att HBTQ-personer får en rättssäker asylproces­s i Sverige genom tydligare lagstiftni­ng så att Migrations­verket omgående upphör med sin kränkande och godtycklig­a metod, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden