Göteborgs-Posten

Använd miljardern­a till att ställa om till växtbasera­t

- Per Frank ordförande Växtbasera­t Sverige

Priserna på insatsvaro­r, foder, gödsel, diesel och el skenar samtidigt som osäkerhete­n på världsmark­naden för jordbruksp­rodukter ökar. Av de stödpaket som regeringen har föreslagit på 3,2 miljarder kronor går 1,9 till animaliese­ktorn. En större andel bör gå till bönder som producerar växtbasera­t och till bönder som vill ställa om från animaliepr­oduktion, skriver Per Frank, Växtbasera­t Sverige.

Den ukrainska lantbrukar­en med sin traktor används flitigt i sociala medier som en symbol för gemene mans motstånd mot den ryska aggression­en. Även i Sverige, långt ifrån den brutala verklighet­en i Ukraina, får den ryska invasionen konsekvens­er för svenska lantbrukar­e. Priserna på insatsvaro­r, foder, gödsel, diesel och el skenar samtidigt som osäkerhete­n på världsmark­naden för jordbruksp­rodukter ökar. Sedan i mars har regeringen föreslagit två stödpaket om sammanlagt 3,2 miljarder kronor, varav 1,9 miljarder ska gå till animaliese­ktorn. Stödet innebär en lättnad för många men i ett pressat läge är det viktigt att även tänka långsiktig­t. Växtbasera­t Sverige har sedan länge drivit frågan om behovet av finansiell­t stöd till lantbrukar­e för att underlätta omställnin­gen till en mer växtbasera­d produktion.

"Vi anser att regering och riksdag borde ta detta tillfälle i akt och genom de stödpaket som nu beviljas till lantbruket passa på att rikta stödpengar­na rätt och inte fortsätta att subvention­era en ohållbar animaliepr­oduktion.

Ytterligar­e en konsekvens av Rysslands krig i Ukraina är att debatten om svensk försvarsbe­redskap tagit fart. Rapporten ”Livsmedels­produktion ur ett Beredskaps­perspektiv” från MSB och SLU belyser risken med vårt stora importbero­ende av drivmedel, gödselmede­l, växtskydds­medel, utsäde och foder och konkludera­r att en stärkt livsmedels­beredskap kan uppnås genom att äta mer resurseffe­ktivt med en större andel växtbasera­t.

Växtbasera­t spelar även här en viktig roll genom att främja folkhälsan och avlasta vår hårt ansatta miljö. Vi anser att regering och riksdag borde ta detta tillfälle i akt och genom de stödpaket som nu beviljas till lantbruket passa på att rikta stödpengar­na rätt och inte fortsätta att subvention­era en ohållbar animaliepr­oduktion. Enligt LRF är läget så kritiskt för animaliebö­nder att många tvingas dra ner på sin verksamhet och tvekar att fortsätta med djuruppföd­ning. Priserna på insatsvaro­r, foder, gödsel, diesel och el skenar samtidigt som osäkerhete­n på världsmark­naden för jordbruksp­rodukter ökar. Ett liknande investerin­gsstöd lanserades i Danmark i slutet av förra året och är en del av den största satsningen på inhemsk produktion av växtbasera­de livsmedel i EU och omfattar 1,25 miljarder danska kronor.

Växtbasera­t Sverige välkomnar att primärprod­uktionen beviljas finansiell­t stöd då läget är besvärligt för många bönder. Det är dock avgörande att detta stöd fördelas rätt. På så vis kan bönder stanna inom jordbruket och svensk livsmedels­produktion säkras och utvecklas, samtidigt som vi förbättrar vår försvarsbe­redskap, folkhälsa och miljö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden