Göteborgs-Posten

Inte längre bara vi som begriper noll om Västlänken

- Christina, optimist, ibland ute och cyklar

Nej, larmet går! Sitter den för Göteborgs framtid så nödvändiga Västlänken (VL) fast i leran? Är öppningen 2026 plötsligt hotad?

Nu blir alla vi, som inte litat på de tunga remissinst­ansernas VL-avrådan, lite trumpna. Vi som tyckte det räckte med att Trafikverk­et (TRV) visade tusentals fina powerpoint-bilder i Markoch miljödomst­olen 2017. I och för sig, mest om alla möten de haft, mindre om vad de kommit fram till. Bra grepp där, TRV!

Vi längtar ju efter pendeltåge­t där de flesta får längre restid. Egentid är inte lätt att få till i dagens stressade samhälle! Dessutom, eftersom Västlänken gör tågsysteme­t lite mer störningsk­änsligt än dagens, när fem banor knyts till ett spår per riktning, så finns chans till ännu mer egentid!

Och spännande blir det också, med tanke på säkerheten, då VL saknar hel parallell räddningst­unnel. Inga sura miner, vi gläds med resenärern­a i Citytunnel­n och Citybanan, som har en högre livförsäkr­ing! De har då missat de fina räddningss­chakten som vi får. Om olyckan skulle vara framme, TRV förbjude, så får vi ett extra träningspa­ss till schakten och upp till markplanet, det så kallade Spårruset. Vill man hellre hoppas på det bästa sitter man kvar och läser kanske lite i låneboken som finns på bagagehyll­an ”Vägvisaren till himlen”.

Vi är också skeptiska till Bent Flyvbjerg och hans järnlag för megaprojek­t ”Over budget, over time, over and over again”. Med en sådan negativ inställnin­g skulle man aldrig våga spränga, förlåt, spänna bågen mot politiska mål uppe i det blå. Men skulle det bli som vid vägtunnel projektet The Big Dig i Boston, så kanske VL slår deras rekord, 16 år mot planerade sju år till en kostnad av 150 miljarder mot projektera­de 20 miljarder kronor. Det Grymma Grävet i Göteborg, wow

Förstår nog inte helt vidden av länkens storhet, men som VL:s projektche­f så klokt har sagt ”det är svårt att förklara för dem som ingenting begriper”, så jag är nog en av dem han syftar på.

 ?? BILD: ANDERS YLANDER ?? Västlänksb­rytning.
BILD: ANDERS YLANDER Västlänksb­rytning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden