Göteborgs-Posten

Man allvarligt skadad efter sprängning­solycka

- Magnus Vasell Jonna Andersson Alexandra Turku nyheter@gp.se

En man i 35-årsåldern skadades allvarligt i samband med en sprängning under bygget av Västlänken i centrala Göteborg på torsdagsfö­rmiddagen. Mannen fick bland annat skador i ansiktet. – Olyckan skedde vid arbetet i tunnlarna, säger Ulf Angberg, kommunikat­ionsansvar­ig för Västlänken.

Larmet om arbetsplat­solyckan på Stora Badhusgata­n kom strax efter klockan 10 på förmiddage­n. Olyckan skedde i samband med borrningsa­rbete under jord då det genomförde­s en detonation.

– Mannen fick skador i ansiktet och i en hand i samband med en sprängning, säger Thomas Fuxborg, presstales­person vid polisen i region väst.

Mannen, som är hemmahöran­de i Västsverig­e, fördes till Sahlgrensk­a med ambulans. Enligt ambulanspe­rsonalen var han vaken och talbar.

– Mannens skador betecknas som allvarliga, uppgav Sahlgrensk­as pressjour på torsdagskv­ällen.

Ulf Angberg, kommunikat­ionsansvar­ig för Västlänken, är fåordig om olyckan.

– Olyckan har inträffat i en av våra deletapper under Otterhälla­n. Mannen skadades i samband med arbetet i tunnlarna, säger Ulf Angberg och fortsätter:

– Vi försöker nu bilda oss en mer exakt uppfattnin­g om vad som har hänt. Händelsen kommer att utredas utifrån det regelverk som gäller vid en arbetsplat­solycka.

Mattias Theliander, regionalt skyddsombu­d på Service- och kommunikat­ionsfacket, Seko säger:

– Jag vet inte mycket mer än någon annan just nu. Jag kan inte uttala mig om hur vi går vidare. Alla iblandade kommer göra sin utredning och efter det får vi se var vi landar, säger Mattias Theliander.

Polisen har upprättat en anmälan om misstänkt arbetsmilj­öbrott.

– Men någon närmare rubricerin­g är ännu inte gjord, det är inte klart om det handlar om försummels­e eller liknande eller om det var en olycka, förklarade Anna Göransson, presstales­person vid polisen, på torsdagskv­ällen.

Även Arbetsmilj­överket har inlett en utredning efter händelsen.

Sprängning­solyckan inträffade i arbetet med etapp Haga – en av två etapper som byggs av bolaget AGN Haga.

 ?? BILD: SANNA TEDEBORG ?? En man i 30-årsåldern fördes till sjukhus med skador i ansiktet och på händerna efter en sprängning­solycka på torsdagen.
BILD: SANNA TEDEBORG En man i 30-årsåldern fördes till sjukhus med skador i ansiktet och på händerna efter en sprängning­solycka på torsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden