Göteborgs-Posten

Utfärdade 35 000 falska covid 19-intyg – tros ha flytt landet

- Filip Persson filip.persson@gp.se

Personerna bakom Doktorgrup­pen tjänade mångmiljon­belopp samtidigt som 35 000 personer misstänks ha fått falska covid-19-intyg av dem. Men den huvudmisst­änkte läkaren har hållit sig undan från polisen. Nu läggs utredninge­n på is, rapportera­r SVT.

Utredninge­n mot bolaget Doktorgrup­pen har pågått sedan förra sommaren och flera personer har suttit häktade, misstänkta för att under pandemin ha utfärdat falska covid-19-intyg.

Bland annat gjordes ett tillslag mot en skönhetskl­inik i Göteborg som en del av utredninge­n, enligt uppgifter till GP, och Aftonblade­t avslöjade tillslag på flera platser.

Men läkaren som har pekats ut som huvudman bakom härvan har hållit sig undan, och tros gömma sig utomlands.

Åklagaren Alexandra Bittner

väljer nu därför att lägga utredninge­n på is, och avskriva alla förutom läkaren från misstankar­na, enligt SVT.

– Jag har gjort bedömninge­n att det inte går att driva det här målet till huvudförha­ndling utan att han är en del i utredninge­n. Jag tror att han är ganska svår att få tag på, säger Alexandra Bittner till SVT.

Den misstänkte mannen har bland annat varit häktad i sin frånvaro, misstänkt för grovt bedrägeri, grovt osant intygande och grovt spridande av smitta.

– Naturligtv­is är det frustreran­de för mig och polisen och alla de personer som är involverad­e att det inte blir en rättslig prövning. Men det går inte i nuläget eftersom den person som är central inte går att höras av polis.

GP har berättat om hur marknaden för reseintyg växte sig stor och lukrativ under pandemin, samtidigt som ingen myndighet ansvarade för att godkänna företagens verksamhet­er. I flera fall misstänks covid-19-tester inte ha analyserat­s som de ska, hygienruti­ner ha varit bristfälli­ga och intygen falska.

I början av 2021 avslöjade GP ett annat fall med falska covid-19-intyg, som utfärdades av Husdr.se på en klinik i Göteborg. Avslöjande­t ledde till att den ansvariga läkaren kunde dömas i hovrätten för bedrägeri till villkorlig dom och dagsböter. Mannen fick också läkarlegit­imationen återkallad och bolaget försattes i konkurs.

Under en period då covid-19 klassades som samhällsfa­rlig tros de falska reseintyge­n ha lett till allvarliga konsekvens­er, då privatpers­oner som enligt testerna varit friska trots allt kunde bära på sjukdomen.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden