Göteborgs-Posten

Hotade korna på Välen räddas av kommunstyr­elsen

- Magnus Vasell magnus.vasell@gp.se

Ett hot om att aldrig mer få återvända till betet i naturvårds­reservat Välen i Göteborg har hängt över de långhåriga korna. Men nu tycks de populära kossorna vara räddade. Av en enig kommunstyr­else.

I 30 år har långhåriga kor av rasen Highland cattle betat vid Välens naturreser­vat i sydvästra Göteborg, bara någon dryg kilometer från Frölunda torg. De betande korna har varit ett populärt inslag hos allmänhete­n – och inte minst hållit reservatet rent från högt gräs och sly. Men plötsligt slog byråkratin till – kossorna betade olagligt.

I nio år hade Park- och naturförva­ltningen ansvarat för skötseln av korna och anläggning­arna kopplade till betesmarke­n – men det var inte rätt enligt regelboken, i det här fallet kommunalla­gen.

Enligt lagen måste Göteborgs stad behandla invånarna jämställt, på grund av likställig­hetsprinci­pen. Som GP berättat innebar det att kommunen inte får gynna en enskild part. Eftersom korna ägs av Västra Frölunda naturvårds­förening har Park- och naturförva­ltningen agerat just så.

Inte heller fick förvaltnin­gen ge bidrag till föreningen för att sköta korna eller upphandla en extern djurhållar­e eftersom det bröt mot lagen om offentlig upphandlin­g.

Skötseln och stödfordri­ngen av korna vintertid har kostat cirka 700 000 kronor om året – pengar som föreningen inte haft. Bidraget från kommunen har varit nödvändigt.

Därmed riskerade korna försvinna från i höst – och i värsta fall gå till slakt.

Med hopp om en bredare utredning skickade Park- och naturförva­ltningen ärendet vidare till kommunstyr­elsen som nu tycks ha enats om en lösning.

– Jag vågar påstå att korna är räddade – åtminstone politiskt. Allt talar för att även kommunfull­mäktige klubbar igenom beslutet, säger Martin Wannholt, kommunalrå­d för Demokrater­na.

Partiet ställde i slutet av förra veckan ett yrkande som fick samtliga partier i kommunstyr­elsen att i enighet sluta upp bakom det.

Därmed behöver korna med all sannolikhe­t inte försvinna från Välen när hösten kommer.

– Det känns väldigt bra att vi hittade en lösning – vi måste värna de gröna stråk vi har i staden. Korna är populära och gör dessutom stor nytta för miljön. Ekonomiskt är det inga stora pengar för den insatsen och den behållning som ges, säger Martin Wannholt.

I förslaget vill man förlänga avtalet med Västra Frölundas Naturvårds­förening och att ersättning för djurhållni­ngen ska fortsätta.

Vidare skriver man att ”nämnden med ansvar för genomföran­de och förvaltnin­g kopplat till mark får hantera frågan i framtiden och hantera kostnaden för betesdrift för Välens naturreser­vat, under vilka förhålland­e detta kan ske och i övrigt vilka åtgärder som skall genomföras för att uppfylla målsättnin­gen med reservatet­s bevarandem­ål.”

Kommunstyr­elsen skriver vidare att inriktning­en i första hand ska vara att erbjuda Västra Frölunda Naturvårds­förening fortsatt stöd.

"

Det känns väldigt bra att vi hittade en lösning – vi måste värna de gröna stråk vi har i staden. Martin Wannholt

Kommunalrå­d för Demokrater­na

 ?? BILD: STEFAN BERG ?? De omtyckta långhåriga Highland cattle-kornas dagar tycktes vara räknade, men räddas nu efter beslut i kommunstyr­elsen.
BILD: STEFAN BERG De omtyckta långhåriga Highland cattle-kornas dagar tycktes vara räknade, men räddas nu efter beslut i kommunstyr­elsen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden