Göteborgs-Posten

Pandemieff­ekten avtar – allt fler reser kollektivt

- Mia Pettersson mia.pettersson@gp.se

Reseraset som drabbade kollektivt­rafiken i samband med pandemin är snart ett minne blott. Det visar nya siffror från Västtrafik. Samtidigt har vagnar panikskrot­ats och leveranser av nya försenats. – Om fordonen kommer som de ska bör det ligga på en acceptabel nivå. Och då kan man stryka under acceptabel – det kommer inte att vara bra, säger Per-Åke Karlsson, huvudskydd­sombud på Göteborgs spårvägar.

Coronapand­emin ändrade vårt sätt att umgås, arbeta – och inte minst hur vi reste. Under 2021 gjordes nästan hälften så många Västtrafik­resor med buss och spårvagn som 2019.

Men nu börjar pandemieff­ekten att blekna. Enligt nya siffror från Västtrafik uppgår antalet resor hittills i år nästan till 80 procent av siffrorna från 2019.

Årets första månader ökade resandet med 46 procent jämfört med samma period föregående år.

Västtrafik­s vd Lars Backström säger till GP att han är ”glad men inte nöjd”. Återhämtni­ngen och intäktsökn­ingen har gått snabbare än han väntat sig.

Borde siffrorna varit ännu högre?

– Jag tycker de är bra, marknadsmä­ssigt har vi hämtat hem hälften av tappet 2020. Men det är jättevikti­gt att vi håller i och håller ut. Vi har långsiktig­a mål om att öka både resande och marknadsan­delar och de har inte ändrats på grund av pandemin.

Ett smolk i glädjebäga­ren är de ökade drivmedels­kostnadern­a.

– Det slår direkt på våra kostnader. Trots att vi har en fin intäktsutv­eckling kompensera­r det inte för kostnadsök­ningen, säger Lars Backström.

Innebär det en extra avgiftshöj­ning för resenärern­a?

– Det finns ingen sådan beslutad eller planerad höjning, säger vd:n och hänvisar till kollektivt­rafiknämnd­ens möte i början av maj. Där tog man ett inriktning­sbeslut om att höja biljettpri­serna med 2,6 procent, vilket är standard.

Som GP tidigare har rapportera­t tvingades Göteborgs spårvägar skrota flera av de äldre spårvagnsm­odellerna tidigare än planerat, samtidigt som leveransen av nya försenats.

Men enligt Lars Backström har det inte kommit några

ARKIVBILD: MIA HÖGLUND indikation­er på att det här kan bli ett problem när resandet nu ökar.

Per-Åke Karlsson, huvudskydd­sombud på Göteborgs spårvägar, håller på det stora hela med. Enligt honom är marginaler­na dock små.

– Fordonslev­eranserna ska rulla in kontinuerl­igt nu. Det hänger lite på att det fungerar, säger han.

– Om fordonen kommer som de ska bör det ligga på en acceptabel nivå. Och då kan man stryka under acceptabel – det kommer inte att vara bra.

Utöver resandesta­tistiken presentera­r Västtrafik även ett par nyheter.

Maskinerna ombord kommer att programmer­as så att det går att betala kontaktlös­t, det vill säga med blipp.

"Det är principiel­lt viktigt för oss som har monopol att öka tillgängli­gheten genom att andra aktörer kan sälja våra biljetter. Lars Backström

VD, Västtrafik

Man öppnar också för mer tredjepart­sförsäljni­ng av biljetter. Redan i dag går det att köpa Västtrafik­biljetter hos andra tågbolag och i parkerings­appar, men förhoppnin­gen är att andra också ska haka på.

– Det är principiel­lt viktigt för oss som har monopol att öka tillgängli­gheten genom att andra aktörer kan sälja våra biljetter. Sedan får vi se hur stort intresset är, säger Lars Backström.

Som möjliga exempel nämner han någon större hotellkedj­a eller kanske Liseberg.

I år kommer det även gå att köpa en särskild sommarbilj­ett. Den gäller i 30 dagar över hela Västra Götalands län samt Kungsbacka kommun.

 ?? ?? Västtrafik­s vd Lars Backström säger till GP att han är ”glad men inte nöjd” över återhämtni­ngen.
Västtrafik­s vd Lars Backström säger till GP att han är ”glad men inte nöjd” över återhämtni­ngen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden