Göteborgs-Posten

Transplant­erad livmoder ger hopp för barnlösa

-

Att få barn med en transplant­erad livmoder är både säkert och effektivt. Det visar världens första studie om livmodertr­ansplantat­ioner och IVF, som just har avslutats vid Göteborgs universite­t.

Studien, som har pågått, sedan 2012, visar att 86 procent av de kvinnor som fått en donerad livmoder lyckas bli gravida med IVF (provrörsbe­fruktning).

Visserlige­n är det bara nio kvinnor som har ingått i studien men det är den första kompletta studien i världen och resultaten är goda även vid en uppföljnin­g av donatorns, mottagaren­s och barnens hälsa flera år senare.

– Vi såg inga allvarliga biverkning­ar hos någon, alla mår bra i dag, säger Mats Brännström, överläkare och professor i obstetrik och gynekologi på Sahlgrensk­a akademin vid Göteborgs universite­t.

Han är den första i världen att genomföra en transplant­ation av en livmoder som sedan genomgått en fullbordad graviditet, vilket han gjorde redan för tio år sedan. Nu har ytterligar­e fem kvinnor med transplant­erad livmoder fått barn. Totalt har det fötts nio barn av sex personer med en transplant­erad livmoder i studien.

– Det är först nu när studien är klar som vi kan säga något om hur effektiv och säker metoden är, säger Mats Brännström.

Det äldsta barnet i studien föddes i september 2014 och mår bra, precis som de andra barnen i studien.

– Vi kommer att fortsätta att följa dem upp i vuxen ålder, säger Mats Brännström.

Ofta är livmoderdo­natorn mamma till mottagaren.

– Det handlar alltså om donerade livmödrar som redan tidigare har genomgått en graviditet, säger Mats Brännström.

Mottagarna är ofta kvinnor som fötts utan livmoder eller som har fått livmodern bortoperer­ad, till exempel på grund av cancer.

ARKIVBILD: SIMON REHNSTRÖM

– Hittills har deras enda alternativ för att få barn varit att använda en surrogatmo­der, vilket är förbjudet i Sverige. Nu finns det ett alternativ.

Mats Brännström berättar att det finns cirka 2 000 kvinnor utan livmoder i Sverige. Många av dem skulle kunna bli föräldrar med hjälp av en transplant­erad livmoder och IVF.

 ?? ??
 ?? ?? Mats Brännström, överläkare och professor i obstetrik och gynekologi på Sahlgrensk­a akademin vid Göteborgs universite­t.
Mats Brännström, överläkare och professor i obstetrik och gynekologi på Sahlgrensk­a akademin vid Göteborgs universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden