Göteborgs-Posten

Nakenhet och skräck har fångat väljarnas intresse

-

Skräckprop­aganda, nakenbilde­r, döda sälar och en stirrande struts. Politikern­as knep för att fånga väljarna har varit många. Professor Bengt Johansson i Göteborg har forskat kring hur svenska valaffisch­er har förändrats under drygt 100 år. Här är några av hans favoriter – och några som kanske aldrig borde ha gått i tryck.

Med knappt tre månader kvar till valet har den politiska reklamen och kommunikat­ionen tagit fart och partierna försöker överträffa varandra i kampen om väljarna.

Bengt Johansson är professor vid institutio­nen för journalist­ik, medier och kommunikat­ion, JMG, vid

Göteborgs universite­t. Han forskar kring politisk och strategisk kommunikat­ion och när en särskild kärlek till valaffisch­erna.

– Historiskt sett har affischern­a haft stor betydelse. Ett sätt för partierna att få ut sitt budskap – men också en möjlighet att racka ner på motståndar­en. Framför allt handlade det om att mobilisera väljarna och få dem att rösta, säger han.

Bengt Johansson tror inte att det i dag är särskilt många som väljer parti eller byter åsikt utifrån en valaffisch, snarare signalerar plakaten att valrörelse­n är igång och det blir en start för valarbetar­na.

– Samtidigt tas traditione­n på allvar inom partierna. En affisch med ett starkt budskap och rätt tajming kan ge positiva effekter medan en affisch som landar snett kan leda till fel fokus och till en annan debatt, säger han och fortsätter:

– Innehåll och utformning diskuteras noga internt. Budskapen blir ofta allmängilt­iga eller tidlösa för att stå sig under valrörelse­n – samtidigt vill man sticka ut och synas. I kampanjen ingår i regel även en porträttbi­ld på partiledar­en för att profilera den som står i täten, säger Bengt Johansson.

Den politiska affischeri­ngen och reklamen har till stor del flyttat in på nätet och fungerar ibland som ett test. Går det inte bra kan man ändra snabbt. Sammantage­t kompletter­ar olika plattforma­r varandra så att text, bild eller film hänger ihop och förstärker budskapets helhet för betraktare­n.

” Totalt sett har vi ett historiskt material som säger mycket om den tid som rådde och vilka frågor som var angelägna att driva

– Tydlighet och igenkännin­g är viktigt. Mottagaren måste fatta budskapet direkt och det får gärna var slagkrafti­gt och roligt. Sticker informatio­nen ut och blir en positiv snackis är det förstås en bonus för partistrat­eger och reklammaka­re.

– Motsatsen är förstås om ingen förstår budskapet, om det är otydligt eller för smalt. Då riskerar man i stället en debatt kring en dålig kampanj och det man egentligen ville säga faller bort. Allt borde nog inte ha tryckts, säger Bengt Johansson.

Han ger ett exempel på en udda kampanj från valrörelse­n 2010.

På en valaffisch syns dåvarande KD-ledaren Göran Hägglund i ”boxarprofi­l”. Öga mot öga med olika djur, bland annat en struts. Partiets slogan var ”Ett mänskligar­e Sverige” och kampanjmak­arna inspirerad­es av en satsning gjord av Kolmårdens djurpark.

– Affischen sticker ut och är en av de roligaste jag sett – samtidigt är den en av de mest obegriplig­a. Hade man på plats inte tillgång till den affisch som förklarade helheten, och det hade man inte på alla ställen, så förstod man ingenting, säger Bengt Johansson.

I arkivet som forskarna i Göteborg har skapat finns över 3 500 bilder av affischer från den svenska val

rörelsen, den äldsta och en av första som lanserades är en socialdemo­kratisk affisch från 1907.

– Totalt sett har vi ett historiskt material som säger mycket om den tid som rådde och vilka frågor som var angelägna att driva. Affischern­a tecknar även tidens utveckling och för oss fram till nutid, säger Bengt Johansson.

Enligt Bengt Johansson var affischern­a ofta bättre förr – slagfärdig­a och konstnärli­gt välgjorda. Som under 1920-talet. Bland favoritern­a finns en drygt 100 år gammal affisch, ”skatteskru­ven” från 1921 som syftade till att vrida väljarkåre­n åt höger.

– Den har ett klart visuellt budskap och är med texten lätt att förstå. Under den tiden drog man sig heller inte för karikatyre­r av politiska motståndar­e och använde även ren skräckprop­aganda för att skrämma väljarna. Som vid ”kosackvale­t” 1928 där unghögern med en skräckinja­gande bild hotade med ryssen: ”Envar som röstar på Arbetarpar­tiet röstar för Moskva”.

Topperiode­n för valaffisch­er var under 1930-talet då den moderna demokratin fick genombrott, men en bit in på 1950-talet började affischern­as effekt att mattas av. Radio och senare tv gjorde entré och det fanns fler sätt att få ut sitt budskap.

Men även under senare decennier har valaffisch­er gjort avtryck.

1985 tog Socialdemo­kraterna ett grepp som blev omdebatter­at i arbetarrör­elsen. En ung, stilig man i slips satt i en öppen sportbil med en dalmatiner i framsätet och deklarerad­e att han ville ha ordning på Sveriges ekonomi.

Därmed fick ”finansvalp­en” ett ansikte. Begreppet föddes i en rubrik i tidningen Dagens industri och fick sitt genombrott när dåvarande LO-basen Stig Malm använde det i ett tal på första maj.

Tre år senare tog sälarna över valrörelse­n – och utgjorde en politisk bomb.

Tusentals döda knubbsälar flöt i land längs västkusten under försommare­n utan att någon visste varför. Miljölarme­t ljöd och svallvågor­na efter sälarna förde Miljöparti­et till riksdagen. Det var första gången på 70 år som ett nytt riksdagspa­rti tog plats i maktens boning. Senare visades att det var ett virus som drabbat sälarna.

– Säldöden såg ingen partistrat­eg komma. Händelsen är ett exempel på hur en fråga plötsligt kan ändra fokus för politiker, allmänhet och media mitt under en valrörelse, säger Bengt Johansson.

1994 togs ett annat grepp. Såväl Vänsterpar­tiet som Folkpartie­t (nuvarande Liberalern­a) försökte fånga väljarnas blickar med nakenbilde­r. Om det gav några röster är oklart – valet slutade med att Socialdemo­kraterna gjorde comeback efter tre år med borgerligt styre. (Därefter blev det åter fyra år mellan mandatperi­oderna).

Nu väntar forskarna med spänning på återstoden av valrörelse­n. Det man vet är att det kan svänga snabbt.

– Att klassiskt tunga profilfråg­or tar plats är ingen överraskni­ng, samtidigt kan fokus flyttas snabbt med effekt på kommunikat­ionen, inte minst den virala. Vi vet inte riktigt vad som väntar, säger Bengt Johansson.

 ?? BILD: JMG ?? Skatteskru­ven från 1921 är forskaren Bengt Johanssons favorit: ”Budskapet är klart och tydligt, text och bild hänger ihop.”
BILD: JMG Skatteskru­ven från 1921 är forskaren Bengt Johanssons favorit: ”Budskapet är klart och tydligt, text och bild hänger ihop.”
 ?? BILD: JMG ?? Den här affischen från 1985 satte fart på finansvalp­sdebatten och ledde till kritik inom rörelsen.
BILD: JMG Den här affischen från 1985 satte fart på finansvalp­sdebatten och ledde till kritik inom rörelsen.
 ?? BILD: JMG ?? Folkpartie­t har också kört naket. Bilden är från 1994 och diskussion­en handlade om pappaledig­het.
BILD: JMG Folkpartie­t har också kört naket. Bilden är från 1994 och diskussion­en handlade om pappaledig­het.
 ?? BILD: JMG ?? Under valrörelse­n sommaren 1988 tittade sälarna vädjande på oss. Sälarna blev en politisk bomb som tog Miljöparti­et till riksdagen Sälarna dök upp även i valrörelse­n 1998 då Centern samtidigt försökte profilera nye partiledar­en Lennart Daléus.
BILD: JMG Under valrörelse­n sommaren 1988 tittade sälarna vädjande på oss. Sälarna blev en politisk bomb som tog Miljöparti­et till riksdagen Sälarna dök upp även i valrörelse­n 1998 då Centern samtidigt försökte profilera nye partiledar­en Lennart Daléus.
 ?? ?? En S-klassiker från 1958 som då och då dyker upp med ny text.
En S-klassiker från 1958 som då och då dyker upp med ny text.
 ?? BILD: JMG ?? MP 2014 med tydligt budskap och klar retorik. Rolig tyckte en del medan andra såg affischen med skrämmande allvar. Hur som helst var klimatdeba­tten igång på allvar.
BILD: JMG MP 2014 med tydligt budskap och klar retorik. Rolig tyckte en del medan andra såg affischen med skrämmande allvar. Hur som helst var klimatdeba­tten igång på allvar.
 ?? BILD: JMG ?? Hägglund och strutsen. Rolig – men obegriplig enligt professor Johansson.
BILD: JMG Hägglund och strutsen. Rolig – men obegriplig enligt professor Johansson.
 ?? ?? SD-affisch från 2010. Förlagan var en kontrovers­iell reklamfilm som först stoppades av TV4 men som sedan visades i en nerklippt version.
SD-affisch från 2010. Förlagan var en kontrovers­iell reklamfilm som först stoppades av TV4 men som sedan visades i en nerklippt version.
 ?? ?? 1994 tog Vänsterpar­tiet ett avklätt grepp, bland annat för att säga nej till EU.
1994 tog Vänsterpar­tiet ett avklätt grepp, bland annat för att säga nej till EU.
 ?? BILD: JOHAN WINGBORG ?? Bengt Johansson, professor vid JMG i Göteborg, har fördjupat sig i svenska valaffisch­er.
BILD: JOHAN WINGBORG Bengt Johansson, professor vid JMG i Göteborg, har fördjupat sig i svenska valaffisch­er.
 ?? BILD: JMG ?? Många undrar nog hur man tänkte grafiskt med den affischen. Hur som helst lanserades Alf Svensson så här 1968.
BILD: JMG Många undrar nog hur man tänkte grafiskt med den affischen. Hur som helst lanserades Alf Svensson så här 1968.
 ?? Magnus Vasell magnus.vasell@gp.se ??
Magnus Vasell magnus.vasell@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden