Göteborgs-Posten

Darvik (L) vill öka insynen – med hjälp av en glasbur

- BILDER: JONAS LINDSTEDT Anna Ekström anna.ekstrom@gp.se

Under veckan har kommunalrå­det Axel Darvik (L) flyttat ut sitt kontor till en glasbur på Gustaf Adolfs torg. Han manifester­ar mot tystnadsku­ltur och vill ge göteborgar­na insyn i politiken. – Som folkvald är jag här för vanligt folks skull, säger han.

Några stolar och ett bord är placerade framför boxen. Vid skrivborde­t innanför pratar Liberalern­as gruppledar­e Axel Darvik i telefon. Allt syns för den som passerar förbi glaskontor­et på torget vid Brunnspark­en.

Varför gör du detta?

– Vi har problem med tystnadsku­ltur i Göteborg. Att vi flyttar ut vårt kontor hit, mitt på Gustaf Adolfs torg, är ett sätt att manifester­a öppenhet och transparen­s för medborgarn­a. För vi måste verkligen ta tag i de samhällspr­oblem som kanske ibland har förskönats eller tystats ned, säger Axel Darvik.

Hur har det varit hittills?

– Det har varit bra, det är lite varmt. Många har kommit hit med frågor, eller för att berätta saker och ting. Många tycker att det är bra att vi jobbar för öppenhet och transparen­s, och tycker att det är en rolig idé.

Polischefe­n Erik Nord, den tidigare S-toppen Ann-Sofie Hermansson och journalist­en Sofie Löwenmark är några av dem som varit på besök och pratat om trygghet, hederskult­ur och extremism.

Ann-Sofie Hermansson mötte själv väljarna i en soffa i Brunnspark­en inför förra valet. Kommer inspiratio­nen möjligtvis därifrån?

– Nej, inte just den grejen kanske. Jag kan tycka att Soffan, även om hon är en politisk motståndar­e, är ett föredöme i sin inställnin­g. Att vara politiker är inte ett jobb utan ett fint uppdrag man har under en period. Och när det är slut ska man gå tillbaka och försörja sig själv, säger han och fortsätter:

– Det är väl samma inställnin­g som jag har. Det var betydligt mindre arbetstid och bättre betalt att vara företagare än att vara politiker. Jag kommer inte att hålla på med det här hela livet, men under en period är det bra att vi har människor som går in och tar politiska uppdrag för att göra saker bättre. Man ska göra det av rätt drivkraft. Det tycker jag hon har gjort.

 ?? ?? Axel Darvik jobbar i en glasbur på Gustaf Adolfs torg. Vid 8.30 har han sitt morgonmöte.
Axel Darvik jobbar i en glasbur på Gustaf Adolfs torg. Vid 8.30 har han sitt morgonmöte.
 ?? ?? ”Jag sålde av mina andelar i mitt företag, valde att bli heltidspol­itiker för att jag såg att min stad inte riktigt håller ihop, att den glider isär” säger han.
”Jag sålde av mina andelar i mitt företag, valde att bli heltidspol­itiker för att jag såg att min stad inte riktigt håller ihop, att den glider isär” säger han.
 ?? ?? Polischef Erik Nord och den tidigare S-toppen Ann-Sofie Hermansson har båda varit på besök.
Polischef Erik Nord och den tidigare S-toppen Ann-Sofie Hermansson har båda varit på besök.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden