Göteborgs-Posten

Meteorolog­en lever på hoppet inför midsommar

- BILD: ULF PALM Jonna Andersson jonna.andersson@gp.se

Regnjacka och stövlar eller solglasögo­n och kortärmat? En helgarderi­ng verkar vara att bra alternativ för att vara bäst rustad för vädret i midsommar. – Det kan bli sol, det kan bli regn. Just nu känns det som om det står skrivet i stjärnorna, men jag lever på hoppet, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

30 grader i Marbella, 32 i Barcelona, 33 i Rom och 31 i Aten. Blickar man ner mot Medelhavet känns det svenska sommarvädr­et just nu ganska blekt i jämförelse.

Det är såklart inte särskilt konstigt. Det är sällan Sverige når medelhavst­emperature­r. Men har inte juni känts ovanligt sval hittills?

– Tittar man på enskilda dagar i juni har temperatur­en varit lite fram och tillbaka. Men generellt har dagstemper­aturen legat på strax under 20 grader, vilket är ganska vanligt för juni, säger SMHI-meteorolog­en Therese Fougman.

Meteorolog­en menar att det är lätt att fastna i det man kommer ihåg. De senaste åren har det varit varmt redan i april, riktigt sköna temperatur­er i maj och sedan sommarvärm­e i juni. Men det är undantag. Att värmen kommer gradvis, som den verkar göra nu, är mer normalt.

– Man brukar prata om en gradvis uppgång under första halvan av juni och att det till midsommar vänder och blir sommar.

Så hur blir då midsommarv­ädret? Än så länge är det svårt att säga – det verkar som om det står och väger.

– Det kan bli sol, det kan bli regn. Just nu känns det som om det står skrivet i stjärnorna, men jag lever på hoppet, säger Therese Fougman.

Först i början av nästa vecka går det att med mer säkerhet säga om det blir en solig, regnig eller mer klassisk midsommar. Allt beror på om lågtrycket som är på väg in över Göteborgso­mrådet hinner passera innan midsommar.

– Det finns absolut indikation­er

på att det kan bli ganska okej väder. Kanske inte högsommarv­ärme, men i närheten av 20 grader. Samtidigt finns risk för stackmoln och skurar, säger meteorolog­en.

Och hur är det nu igen – är solchanser­na bättre vid kusten?

– Ja, det brukar oftast vara soligare vid kusten än in över land eftersom att stackmolne­n inte bakar ihop sig lika mycket där. Å andra sidan brukar temperatur­en inte bli lika hög vid kusten just av samma anledning, säger Therese Fougman.

 ?? ?? Än så länge är prognosen för midsommar osäker.
Än så länge är prognosen för midsommar osäker.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden