Göteborgs-Posten

Loppmarkna­den är såld – nya ägarna vill bygga bostäder

- ARKIVBILD: KENT HALLGREN Mia Pettersson mia.pettersson@gp.se

Den välkända loppmarkna­den i Bellevue är såld – till en investerin­gsfond i Stockholm. Marknaden var folkkär men också en nagel i ögat på den lokala förvaltnin­gen. Förslagen om att bygga bostäder på platsen i stället ratades dock av stadsbyggn­adskontore­t. Trots det är bostäder just vad den nya ägaren har i sikte.

Med sina nära 40 år på nacken var Bellevue marknad Göteborgs äldsta inomhuslop­pis. Men pandemin slog hårt mot verksamhet­en och numera är den gröna industrilo­kalen igenbommad.

Ny ägare är den Stockholms­baserade investerin­gsfonden Coeli Fastighet II.

Men historien hade kunnat få ett annat slut. Hösten 2020 föreslog stadsdelsn­ämnden i östra Göteborg att kommunen skulle köpa den då stängda marknaden samt utreda om det gick att bygga exempelvis en skola där i stället.

Att en stadsdelsn­ämnd föreslår fastighets­köp är ovanligt och i dag framgår att förslaget berodde på hur marknaden sköttes.

– Hade Bellevue marknad varit en välfungera­nde verksamhet som drivits på ett ansvarsful­lt sätt har jag svårt att se att stadsdelsn­ämnden hade tagit det initiative­t, säger Helena Holmberg vid socialförv­altningen nordost som arbetat mycket med Bellevue industriom­råde, samt regionpoli­tiker för Liberalern­a.

Hon syftar dels på att det såldes stöldgods där, dels på problem med trafik och nedskräpni­ng. Saker som vanliga besökare kanske inte la märke till.

– Det är inte de som får gå på söndagen och måndagen och plocka skräp och bajs, för att sen kunna driva sin vanliga verksamhet där. Vad tycker du om de nya ägarna?

– Jag tycker inget alls direkt. Företrädar­na har varit med på en del möten och jag hoppas att de blir konstrukti­va aktörer tillsamman­s med övriga i området.

John Almbring är en av marknadens tidigare ägare. Han delar inte Helena Holmbergs bild och säger att de städade varje helg.

– Det är ju inte bara Bellevue marknad som ligger där och många andra verksamhet­er i området skräpar också ner. Vi hade i alla fall en egen container som vi slängde vårt skräp i.

I sin årsredovis­ning skriver den nya ägaren Coeli att Bellevue är ett område som ”i dag har en del utmaningar men som vi är övertygade om på sikt kan bli riktigt bra”.

– Vi avser att utveckla fastighete­n och bygga bostäder, det är lite kortfattat hur våra tankar går. Hur många det kan bli beror på dialogen med kommunen framöver, säger Nathalie Andersson som är analytiker på Coeli.

2016 ville även John Almbring och hans dåvarande kompanjon bygga bostäder där marknaden står. De fick nej bland annat eftersom det står i områdets fördjupade översiktsp­lan att det inte lämpar sig för bostäder.

När stadsdelsn­ämnden ville utreda möjlighete­n att bygga skola fyra år senare fick de ett liknande svar. ”Med hänsyn till störningar från näraliggan­de industri” var varken bostäder eller en skola lämpligt.

Coeli har ännu inte skickat in någon planansöka­n. Först när den behandlas kommer det visa sig om kommunen fortfarand­e tycker att lägenheter på platsen är en dum idé. SKF:s flytt och i viss mån politiken är saker som skulle kunna ge ett annat utfall den här gången.

– Saker ändras fort i Gamlestade­n nu. Synen på stadsdelen, priserna och bara hur man pratar om Gamlestade­n,

säger Mattias Westblom, planarkite­kt och projektled­are på stadsbyggn­adskontore­t.

Han understryk­er att det dock är för tidigt att säga hur det blir med Coelis planansöka­n.

För John Almbring, som var involverad i Bellevue marknad i över 20 år, gjordes försäljnin­gen med blandade känslor.

– Man lär ju känna mycket folk och kommer i kontakt med många trevliga människor. Det är en förlust, men ibland måste man vidare i livet, så är det ju.

 ?? ?? 2016 föreslog de gamla ägarna att man skulle bygga bostäder på platsen. De fick nej av stadsbyggn­adskontore­t bland annat eftersom den fördjupade översiktsp­lanen för området föreslår ”blandstad, ej bostäder”.
BILD: JOSEFINE STENERSEN
2016 föreslog de gamla ägarna att man skulle bygga bostäder på platsen. De fick nej av stadsbyggn­adskontore­t bland annat eftersom den fördjupade översiktsp­lanen för området föreslår ”blandstad, ej bostäder”. BILD: JOSEFINE STENERSEN
 ?? ?? Bellevue marknad slog upp dörrarna för första gången redan 1986. Enligt en av ägarna tog coronapand­emin knäcken på verksamhet­en.
Bellevue marknad slog upp dörrarna för första gången redan 1986. Enligt en av ägarna tog coronapand­emin knäcken på verksamhet­en.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden