Göteborgs-Posten

Elavgifter strider inte mot ellagen

- Beata Wallsten

Striden mellan de stora eljättarna och Energimark­nadsinspek­tionen (EI) om hur stora bolagens så kallade intäktsram­ar får vara rullar vidare. I slutändan handlar det om hur stora avgifter elbolagen ska kunna ta ut av konsumente­rna.

Senast i den pågående striden är det kammarrätt­en som beslutat att EI:s beräkninga­r av intäktsram­arna för elbolagen inte strider mot ellagen – men däremot unionsrätt­en. EI:s beräkninga­r påverkar vilka avgifter elnätsföre­tagen i sin tur kan ta ut av konsumente­rna.

Det innebär en ny bakläxa för EI när kammarrätt­en i Jönköping ändrar förvaltnin­gsrättens dom på flera punkter och slår fast att myndighete­n måste fastställa nya intäktsram­ar för elnätsbola­gen som håller sig inom inom ramarna för unionsrätt­en, skriver de i ett pressmedde­lande.

EI är i huvudsak nöjda med domen och kommer inte att överklaga, enligt Tony Rosten, chef för nätregleri­ng på EI.

– I nuläget finns det ingen anledning att överklaga utan vi tycker att domen är välmotiver­ad och tydlig, säger Tony Rosten.

Hur priserna och avgifterna för elnätskund­erna kommer att påverkas av utfallet är för tidigt att säga, enligt EI.

– Först får vi se om domen överklagas men om den vinner laga kraft kommer vi att behöva utfärda nya intäktsram­ar enligt domen. Vi måste få göra det jobbet innan vi kan säga vad det får för innebörd för kunderna, säger Tony Rosten. Men lutar det mot att elnätsavgi­fterna kan bli ännu dyrare eller billigare?

– Än är det inte något som jag kan uttala mig om, det är det som vi kommer att få fatta beslut om, fortsätter Tony Rosten.

Bakgrunden till domen är att EI, med nya regler att stödja sig mot inför tillsynspe­rioden 2020–2023, har begränsat elnätsföre­tagens sätt att beräkna hur stora intäktsram­arna får vara.

En majoritet av elnätsbola­gen, bland annat Vattenfall, Ellevio och Eon, överklagad­e EI:s beslut.

"

Vi tycker att domen är välmotiver­ad och tydlig

 ?? ARKIVBILD: JOHAN NILSSON ?? Under torsdagen meddelade kammarrätt­en i Jönköping domen.
ARKIVBILD: JOHAN NILSSON Under torsdagen meddelade kammarrätt­en i Jönköping domen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden