Göteborgs-Posten

Tui tvingas ställa in resor från Landvetter

- Anna-Karin Nils Andersson anna-karin.andersson@gp.se

”Viktig informatio­n om din resa”. Charterres­enärer från Landvetter fick på onsdagen ett oönskat meddelande: deras bokade resa blir inte av. – Vi har aldrig varit med om detta förut, säger Adam Györki, Tui:s presschef i Sverige.

Ingen av Tui:s charterres­or från Landvetter till Bulgarien blir av i sommar. Det som sätter stopp enligt researrang­ören – som är en av Sveriges största – är bolag som sköter marktjänst på flygplatse­n utanför Göteborg.

– Flygbolage­t som vi skulle trafikera Bulgarien-linjen med har handling-bolag som har hand om allt som sker på flygplatse­n, som inchecknin­g och bagage. I det här fallet har de meddelat att de inte har personal och kapacitet vilket innebär att vi måste ställa in hela Bulgarien-trafiken, säger Adam Györki, Tui:s presschef.

– Det här har vi aldrig varit med om förut, det är första gången det händer.

Totalt är det sju stycken avgångar som ställs in, varav den första skulle gått på tisdag. Tui har under onsdagen meddelat sina kunder om vad som skett och att de ska försöka boka om dem till samma eller liknande datum från Landvetter till andra destinatio­ner.

– Vi försöker boka om till Mallorca, Grekland och Cypern. De som gärna åker till Bulgarien erbjuder vi avresor från Köpenhamn och flera har tackat ja till det. Endast några enstaka har valt att få pengarna tillbaka, säger Györki.

Bara Tui:s Bulgarien-resor drabbas enligt honom.

– Bulgarien är en fantastisk destinatio­n som dessutom är prisvärd. Vi får försöka ordna en motsvarand­e resa för kunderna. Det är klart att det är dyrare att åka till Grekland och där får vi försöka hjälpa våra kunder.

Hur har de reagerat?

– Genom att lyfta luren direkt efter mejlet. Jag tror de allra flesta reagerar positivt när de inser att vi kommer att ordna det.

Swedavia är det statsägda bolag som äger och driver tio flygplatse­r i Sverige, Landvetter inkluderad. Från deras håll har man inga uppgifter om de inställda avgångarna utan hänvisar till charterbol­agen. Ellen Laurin, pressansva­rig på Swedavia, säger sig inte ha hört att andra resor behövts ställas in.

– Det man kan säga generellt är att det är många som söker personal i flygbransc­hen efter pandemin, vilket ju inte är någon nyhet, säger hon.

Landvetter är den svenska flygplats där antalet bokade resor med Tui ökar allra mest just nu, enligt charterjät­ten.

– På en vecka ökade det

med 135 procent från redan höga nivåer, högre än 2019, säger Adam Györki.

– Samtidigt är det så att Göteborgar­na bokar resor nu som vanligtvis bokas vid jul. Vid den här tiden på året brukar det normalt sett vara sista minuten-resor som säljs. I närtid börjar resorna ta slut men det finns resor kvar senare under sommaren.

"

Vi försöker boka om till Mallorca, Grekland och Cypern.

 ?? ARKIVBILD: JOHAN NILSSON ?? TUI, som är en av Sveriges största researrang­örer, säger sig aldrig ha varit med om att tvingats ställa in eftersom handlingbo­lag inte haft kapacitet.
ARKIVBILD: JOHAN NILSSON TUI, som är en av Sveriges största researrang­örer, säger sig aldrig ha varit med om att tvingats ställa in eftersom handlingbo­lag inte haft kapacitet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden