Göteborgs-Posten

Här ska snurrorna till havs byggas

- Olle Lindström

Uppemot 40 miljarder kronor. Så mycket beräknas anslutning­skablarna till den havsbasera­de vindkrafte­n kosta. Nu har Svenska kraftnät bestämt var de sex anslutning­spunkterna ska ligga längs med den svenska kusten.

Vindkraftv­erk till havs är det stora beräknade tillskotte­t av svensk el som ska fylla det allt större behovet av energi de närmaste 10–20 åren. Ansökninga­rna om att få vara med och bygga har formligen strömmat in de senaste åren. Och när det stått klart att staten ska bekosta kablarna från land till själva vindkraftp­arken till havs har intresset ökat ytterligar­e.

Nu har Svenska kraftnät, som ansvarar för el-motorvägar­na, satt ner foten och pekat ut planerna på var de nya anslutning­spunkterna till havs ska ligga. Det blir fyra längs syd- och västkust. Den första som myndighete­n sätter i gång och projektera­r är den utanför Göteborg.

En ytterligar­e anslutning planeras norr om Gävlebukte­n och en längst upp i norr i Bottenvike­n.

Så här förklarar Daniel Gustafsson på Svenska kraftnät valet av de sex platserna.

– Vi väger in dels intresset bland aktörer som har bra projekt i närområdet, och där förutsättn­ingarna för att få tillstånd är relativt goda, dels ska det finnas ett värde att få in den här elprodukti­onen i området. Därför finns många av punkterna i södra Sverige, säger Daniel Gustafsson, avdelnings­chef för Kraftsyste­m.

I norra Norrland finns i dag ett stort överskott, men på sikt bedöms elbehovet öka kraftigt, parallellt med att de nya energikräv­ande industrisa­tsningarna växer fram – batterifab­riken Northvolt och produktion­en av grönt stål. Därav en anslutning­splats längst upp i norr.

Längs hela kuststräck­an från södra Öland upp till Gävle finns ingen planerad anslutning­spunkt i nuläget. En förklarand­e faktor till det är att försvaret bedöms ha många invändning­ar mot havsvindkr­aft i det området, enligt Daniel Gustafsson. Men de nu föreslagna punkterna/ platserna är bara ett första steg, fler

beräknas komma längre fram.

Kritikerna av subvention­erna till havsbasera­d vindkraft pekar på de höga kostnadern­a, 30–42 miljarder beräknas kabeldragn­ingen kosta, något som landar hos elkunderna.

Jo, så blir det, enligt Daniel Gustafsson. Men helheten blir en helt annan när massor av ny el kan produceras, enligt honom.

– Elpriset generellt sett kommer att sjunka kraftigt, framför allt i mellersta och södra Sverige. Så totalt sett blir det billigare, säger han.

För det handlar inte om antingen kärnkraft eller vindkraft, som det ibland låter i debatten. Båda behövs när elförbrukn­ingen väntas öka kraftigt kommande 10–20 åren, enligt Gustafsson.

Vilka kraftbolag som bygger havssnurro­r får då koppla på stamnätet? Svenska kraftnät har en plan att den som först får tillstånd hamnar först i kön, inte den som ansökt först som har varit det traditione­lla sättet.

– Det kommer att bli en jakt på tillstånd, säger Daniel Gustafsson.

Han poängterar att det inte kommer att bli förbjudet att bygga havssnurro­r på andra platser, men då får bolaget betala anslutning­en själv.

"

Elpriset generellt sett kommer att sjunka kraftigt, framför allt i mellersta och södra Sverige. Daniel Gustafsson

Svenska kraftnät

 ?? GRAFIK: ANDERS HUMLEBO ?? Här är det tänkt att de kommande vindkraftp­arkerna till havs ska ligga.
GRAFIK: ANDERS HUMLEBO Här är det tänkt att de kommande vindkraftp­arkerna till havs ska ligga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden