Göteborgs-Posten

Britt-Marie Mattsson: Smutskampa­njer inget nytt för vår tid

- BILD: CHICK HARRITY Britt-Marie Mattsson

50 år har gått sedan inbrottet i Watergate. Men i dag är den historiska händelsen lika aktuell som någonsin. Utredninga­rna kring Donald Trump jämförs med Richard Nixons försök att komma undan.

Den 17 juni 1972 bröt sig flera personer in i demokrater­nas valhögkvar­ter i den nya eleganta Watergateb­yggnaden i Washington med kontor, våningar, hotell, restaurang­er, affärer och ambassader, bland annat den svenska. Den lokala händelsen växte snabbt till en internatio­nell nyhet som genast sysselsatt­e oss journalist­er på utrikesred­aktionerna.

Det var valår i USA, partiernas konvent skulle hållas under sensommare­n och den politiska stiltje, som på den tiden brukade råda sedan partiernas kandidater sållats fram vid primärvale­n under våren, avbröts abrupt.

De som brutit sig in greps snart, utklädda till rörmokare för att förvilla misstänksa­mma grannar vid partihögkv­arteret. Snart stod det klart att de ingick i en större planläggni­ng som gick ut på att smutskasta demokrater­na och särskilt George McGovern som var på väg att bli partiets presidentk­andidat. Förhoppnin­gen var att hitta något material som kunde användas för att få demokrater­na att framstå som mjuka mot kommunisme­n och särskilt Fidel Castro på Kuba.

Till en början var det svårt att finna att trådarna gick till Richard Nixon och Vita huset. Nixon klarade sig inte bara oskadd genom valrörelse­n. Han vann sitt omval med en jordskreds­seger – den näst största i USA:s historia – med 60,7 procent mot McGoverns 37,5. Nixon vann hela 49 delstater, McGovern bara en samt District of Columbia.

Det var en segermargi­nal som var svår att förstå mitt under brinnande Vietnamkri­g och rasmotsätt­ningar. Kanske var det också Nixon själv som var så rädd att förlora, som mot John F Kennedy 1960, att han var beredd att ta till vilka metoder som helst för att besegra sin motståndar­e.

Och det skulle ta nästan ett år innan det på allvar började skaka under Nixon. 1973 tvingades hans vicepresid­ent Spiro Agnew att avgå efter anklagelse­r om mutbrott under tiden som guvernör i Maryland. Nixon trodde att uppståndel­sen kring Agnew, och en rad avskedande­n i den närmaste kretsen i Vita huset, skulle rädda honom.

Men nu hade kongressen på allvar vaknat, representa­nthuset börjat utreda och senaten gjorde sig beredd för en eventuell riksrätt mot presidente­n.

Washington Post avslöjade allt fler besvärande detaljer om Nixons inblandnin­g och hemliga bandupptag­ningar i Vita huset. Reportrarn­a Bob Woodward och Carl Bernstein skrev och redaktions­chefen Ben Bradlee godkände. Inte bara USA:s medier, utan medier över hela världen, citerade.

Långt senare, 2005, skulle det visa sig att Washington Posts källa var den biträdande FBI-chefen Mark Felt som upprörts över att han inte utnämnts till den högsta posten av Nixon när J. Edgar Hoover avled. Felt trädde fram 33 år senare och berättade hur han försett tidningen med det omfattande materialet.

Men skulle Watergates­kandalen ha haft samma effekt på amerikansk politik om den inträffat i dag? Hade Richard Nixon tvingats avgå för att undkomma riksrätt, som han gjorde efter två års utredninga­r 1974?

Det är möjligt men långt ifrån säkert. Smutskampa­njer är inget nytt för vår tid, skillnaden är att sociala medier gjort dem mer transparen­ta. Alla kan höra Trumps okvädnings­ord och vänjer sig. Nixon var tyst inför offentligh­eten och chockade amerikaner­na när samtalen från de inspelade banden skrevs ut. Även om de raderats på centrala avsnitt.

” Om republikan­erna hållit Nixon om ryggen, som republikan­er som ställer upp för Trump gör i dag, hade han kanske klarat sig.

Om republikan­erna hållit Nixon om ryggen, som republikan­er som ställer upp för Trump gör i dag, hade han kanske klarat sig. Men när de tongivande inom partiet stegade in i Vita huset och sa ”det är över, Mr President” insåg Nixon att han var tvingen att avgå innan riksrätten fällde honom.

 ?? ?? 9 augusti 1974 vinkade Richard Nixon farväl från en helikopter utanför Vita huset efter att ha hållit sitt avgångstal som president.
9 augusti 1974 vinkade Richard Nixon farväl från en helikopter utanför Vita huset efter att ha hållit sitt avgångstal som president.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden