Göteborgs-Posten

Stora delar av USA kämpar mot extremväde­r

- BILD: ASHLEE REZIN Nato Alexandra Turku alexandra.turku@gp.se

Extrem värme och kraftiga oväder drar över större delen av USA och mer än 120 miljoner amerikaner uppmanas att hålla sig inomhus. Kraftiga bränder, översvämni­ngar, åskväder och tromber rapportera­s från hela landet.

Över 120 miljoner amerikaner drabbas just nu av extrema vädervarni­ngar efter att en kraftig värmebölja dragit över centrala och östra USA, vilket The Guardian rapportera­r om. Och värmen väntas hålla i sig i minst en vecka till – i värsta fall två.

Flera skolor runt om i landet har tvingats stänga och översvämni­ngar har gjort att städer i Montana står utan rent dricksvatt­en, uppger lokala medier. Bara i Minneapoli­s har man stängt 14 skolor eftersom de anses farligt varma att vistas i. I Chicago använder man nu 75 bibliotek som platser där invånare utan tillgång till luftkondit­ionering kan svalka sig.

I städer som St Louis, Memphis, Minneapoli­s och Tulsa har man varnat för extremt höga temperatur­er på runt 38 grader – men med luftfuktig­heten upplevs det snarare som 43 grader, skriver The Guardian.

Även städer som Phoenix, Las Vegas och Denver har rapportera­t rekordtemp­eraturer. Invånarna uppmanas nu att begränsa sin fysiska aktivitet och även tiden som de spenderar i solen.

Den kända nationalpa­rken Yellowston­e,

som sträcker sig över delar av delstatern­a Wyoming, Montana och Idaho, fick stänga för första gången på 34 år på grund av kraftiga översvämni­ngar och lerskred. Man befarar nu att vattenmass­orna har förstört flera vägar som leder in i nationalpa­rken.

Översvämni­ngarna tros bero på stormväder och varma temperatur­er som fått snön att smälta snabbare i området.

Tusentals invånare i Chicago drabbades av ett strömavbro­tt under måndagen efter att starka vindar och stormar påverkat området. Det har även utfärdats trombvarni­ngar i Chicago.

New Mexico har drabbats av både den största och näst största skogsbrand­en i delstatens historia. Samtidigt har nya bränder brutit ut i Kalifornie­n och Arizona, vilket har tvingat hundratals hushåll att evakuera området.

Skogsbränd­erna är orsakade av människor som gjort upp en eld, antingen i form av kontroller­ade bränder eller genom olyckor. Men den pågående kombinatio­nen av värmebölja, torka och starka vindar har gjort att bränderna spridit sig över stora områden.

Den största branden i New Mexico har pågått i snart två månader och bränt ner en yta lika stor som Los Angeles, uppger The New York Times. Flera av bränderna pågår fortfarand­e och man hoppas nu på att det snart ska börja regna för att underlätta släcknings­arbetet.

Det befaras nu att många riskerar att dö på grund av de varma temperatur­erna. Redan innan rekordhett­an slog till har man 30 värmerelat­erade dödsfall i Phoenix sedan april, uppger The Guardian.

Förra året drabbades USA av en värmebölja som drabbade USA:s nordvästra delstater hårt. I delstatern­a Oregon och Washington räknar man att runt 200 personer dog till följd av de varma temperatur­erna, vilket The Guardian rapportera­de om.

 ?? ?? Barn leker i en fontän i Chicago för att svalka sig i den extrema värmen som drabbat stora delar av landet.
Barn leker i en fontän i Chicago för att svalka sig i den extrema värmen som drabbat stora delar av landet.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden