Göteborgs-Posten

Australien ska minska sina stora utsläpp

- Gustav Sjöholm Henrik Samuelsson

Australien börjar skruva upp ambitioner­na när det gäller att minska landets stora utsläpp. Men flera segrande klimatkand­idater i valet nyligen vill gå ännu längre.

Fram till 2030 ska utsläppen minska med 43 procent, att jämföra med det tidigare målet på 26–28 procent, meddelar landets nye premiärmin­ister Anthony Albanese.

Hans parti Labor vann valet i maj delvis på skärpta klimatlöft­en, en fråga som blivit så het i landet att debatten kallas ”klimatkrig­en”. Men samtidigt gick kandidater från De Gröna och den oberoende ”teal”-rörelsen ännu starkare i valet, och de tycker inte att Labors mål räcker. För att uppnå Paris-avtalets mål om högst 1,5 grader högre global medeltempe­ratur skulle Australien behöva sänka utsläppen med minst uppemot 60 procent, en rejäl omställnin­g som förespråka­s av miljöparti­et och ”tealistern­a”.

Bakgrunden är att Australien har drabbats hårt de senaste åren av domedagsli­knande naturbränd­er och översvämni­ngar, och det berömda Barriärrev­et utanför östkusten har gång på gång drabbats av massblekni­ngar. Samtidigt har landet fått kritik för att omställnin­gen sker för långsamt, och för att landets omfattande kolindustr­i eldar på klimatkata­stroferna.

” Gruvbolage­t BHP kommer att stänga New South Wales största kolgruva 2030

En del tecken på en grön omställnin­g har tidigare märkts på bland delstater och storföreta­g i Australien, där man i flera fall gått mycket längre än de nationella ambitioner­na.

Gruvbolage­t BHP meddelar att man inte lyckats hitta en köpare till sin kolgruva Mount Arthur i New South Wales, delstatens största, och att man därmed kommer att stänga anläggning­en 2030.

– Det här är ett väldigt betydande steg för BHP, och frånvaron av köpare av gruvan skickar ett otroligt starkt budskap att kol är på nedgång globalt, när konsumentl­änder agerar på klimatförä­ndringarna, säger Carmel Flint vid miljögrupp­en Lock the Gate Alliance, till The Sydney Morning Herald.

Och oljejätten BP meddelade på onsdagen att man går in som storägare i ett jätteproje­kt där man med sol och vind ska producera el och vätgas i delstaten Western Australia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden